'Kasım Süleymani'den Sadr'a tehdit' iddiası
İran Devrim Muhafızları komutanı Kasım Süleymani’nin, Mukteda es-Sadr'ı 'eylemlere müdahale' ile tehdit ettiği iddia edildi.

Oluşturma Tarihi: 2016-05-06 08:42:15

Güncelleme Tarihi: 2016-05-06 08:42:15

Irak'ta Şii gruplar arasındaki tansiyon yükseliyor. İran yanlısı Bağdat hükümeti ve daha yerel tandanslı Sadr Hareketi arasındaki gerilim son zamanlarda had safhaya ulaşmış durumda. 

Mepa News'in haberine göre; Arabi 21'e açıklama yapan bazı kaynaklar, Mukteda es-Sadr taraftarlarının Hadra bölgesine ve Parlamento binasına saldırı düzenlemesinden bir gün önce bir araya gelen (Şii) Ulusal Koalisyonun düzenlediği toplantının detaylarını paylaştı. Kaynaklar, Mukteda es-Sadr'ın Kasım Süleymani'den tehdit mesajı aldığını iddia etti.

Koalisyona yakın kaynaklar, 29 Nisan Cuma günü düzenlenen Şii Koalisyon toplantısında herhangi bir sonuca varılamadığını vurguladı. Taraftarlarını Hadra bölgesi yakınlarında toplayıp saldırı tehlikesi oluşturan Şii din adamı Mukteda es-Sadr'ın oluşturduğu gerginllik hususunda yapılan toplantıda 3 farklı görüş ortaya çıktığı belirtildi.

Kaynaklar devamında şunları ekledi: “Bedir Tugayları Komutanı Hadi el-Amiri ve Haşdi Şabi milisleri komutan vekili Ebu Mehdi el-Muhendis, Mukteda es-Sadr akımına şiddetli bir şekilde karşı koymayı savundu. Ancak bu teklif, Irak İslam Devrim Konseyi başkanı Ammar el-Hakim tarafından reddedildi. El-Hakim, es-Sadr'ı kazanmayı ve Şiiler arasında çıkacak iç çatışmadan kaçınmayı talep etti.”

Kaynakların verdiği bilgiye göre Asaib Ehli Hak milislerinin komutanı Kays el-Hazeli, es-Sadr'a ilk önce nasihat edilmesini teklif etti. El-Hazeli es-Sadr kendisine yapılan nasihatlere kulak vermediği takdirde ona karşı koyulmasında bir engelin bulunmadığı açıklamasında bulundu.

Toplantının ikinci gününde halk intifadasına çağrı yaptığı konuşmasından sadece birkaç dakika sonra Şii din adamı Es-Sadr taraftarları, Bağdat'ta yer alan Hadra mıntıkasına saldırdı ve parlamento binasına girdi.

Es-Sadr taraftarları tarafından düzenlenen saldırı sonucu Hadra mıntıkasında meydana gelen kaos hakkında Şii Ulusal Koalisyon şu açıklamada bulundu: “Devletin heybetini zedelemek ve onun müesseselerini zayıflatmak kanunen sakıncalıdır. Bir devlette meclise, meclis üyelerine ve görevlilerine karşı haddi aşmak kanuna karşı açık bir muhalefettir.”

'KÖPEKLERİNİ TOLPA YOKSA...'

Kaynaklar Arabi 21'e yaptığı açıklamada,  Kudüs Güçleri (Feylaku Kudus) Komutanı General Kasım Süleymani'nin bir yakını aracılığıyla Mukteda es-Sadr'a tehdit içerikli bir mesaj gönderdiğini vurguladı. Süleymani'nin “Köpeklerini topla, aksi takdirde köpeklerimi senin üzerine salarım” mesajı gönderdiği kaynaklar tarafından iddia edildi.

Es-Sadr akımının lideri Mukteda es-Sadr'ın, taraftarları tarafından parlamento binasına saldırı düzenlemesinin ardından Pazartesi günü Necef'ten ayrılarak İran'a gittiği belirtildi. Mukteda es-Sadr'ın konuşmasında İran'a ve General Kasım Süleymani'nin Irak'taki nüfuzuna karşı sesini yükselttiği biliniyor. Es-Sadr'ın İran'a gidişi tartışma konusu olurken bazıları es-Sadr'ın özür beyan etmek için İran'a gittiğini savunuyor.

Es-Sadr'ın binlerce taraftarı Hadra mıntıkasına saldırı düzenledikten sonra mıntıkanın ortasında yer alan kutlama alanında “İran Dışarı, İran Dışarı” ve “Kasım Süleymani Bu Sadr, Rabbanidir” sloganları atmıştı.

Öte yandan Kays el-Hazeli Kerbela Üniversitesinde düzenlenen bir oturumda yaptığı konuşmasında şunları dile getirdi:

“İran Cumhuriyetine karşı haddi aşan kişiler es-Sadr akımını temsil edemezler. Aksine onlar kötü kimseler olup, İran-Irak ilişkilerini kötü bir pozisyona düşürmeyi hedefliyorlar.”

Es-Sadr grubuna bağlı Kitletu'l Ahrar grubu ise yaptığı açıklamasında Mukteda es-Sadr, Kitletu'l Ahrar ve Cemahiru Teyar'ın kutlama alanında İran'a karşı atılan sloganları kabul etmediğini vurguladı. Bu açıklama, bazı kesimler tarafından “resmi bir özür” olarak yorumlandı.

SADR NE İSTİYOR?

Sadr'ın, İran etkisindeki partilerin ülkeyi yönetmesinden ve mevcut siyasi sistemden memnun olmadığı biliniyor. Bu nedenle, Irak'taki siyasi sistemde reform yapılması ve ‘Yolsuzluğa yol açan' siyasi kota sistemi yerine teknokrat sisteme gidilmesi gerektiğini savunuyor. Sadr'ın taraftarları bu amaçla da Bağdat'ta büyük eylemler düzenlemişti.