Katar, Suudi krizinde önemli gelişme!
2017 yılında Suudi Arabistan öncülüğündeki bazı Arap ülkelerinin Katar’a karşı uygulamaya koyduğu tecrit ve ambargoda yumuşuma sinyalleri baş gösterdi. Suudi Arabistan, 2017 krizinden sonra ilk defa Katar’da düzenlenen, ’16. Asya İşbirliği Diyaloğu’ toplantısına bir heyet gönderdi.

Oluşturma Tarihi: 2019-05-02 11:41:46

Güncelleme Tarihi: 2019-05-02 11:41:46

Suudi Arabistan öncülüğündeki Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve bazı Körfez ülkelerinin Haziran 2017'de Katar'a karşı başlattığı ambargo ve tecrit politikası politikasında yumuşama belirtileri başladı. 

Suudi Arabistan ve Bahreyn heyeti, 2017 krizinden sonra ilk defa Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen 16. Asya İşbirliği Diyaloğu (ACD) toplantısına katıldı. Körfez ülkeleri arasında toplantıya katılmayan tek ülke ise BAE oldu.
Salı günü başlayan ve Perşembe günü sona eren toplantılarda Suudi Arabistan'ı Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Örgütler Direktörü Muhannad Saleh Abu Al-Khair, Bahreyn'i ise Dışişleri Bakanlığı Afro-Asya İşleri Direktörü Mona Abbas Radhi'yi temsil etti.
Katar'la Suudi Arabistan arasındaki gelişmeler, geçen ay Katar Savunma Bakanlığına bağlı askeri bir birliğin, "El-Cezire Kalkanı 10" isimli ortak askeri tatbikata katılmak üzere Suudi Arabistan'a gitmesiyle başlamıştı.
Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 12 Şubat'tan itibaren Katar ile arasındaki
deniz nakliyatı ambargosunu hafiflettiği bildirilmişti.

KATAR'I BOĞMA GİRİŞİMİ

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 5 Haziran 2017'de aldıkları ortak kararla Katar'la diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Gelişen süreçte bu ülkeler Katar'a karşı ekonomik ve siyasi ambargo uygulamaya başlamıştı. Kuveyt de bu krizde ara buluculuk rolü üstlenmişti. 

Suudi Arabistan'ın başını çektiği Körfez bölgesindeki Arap ülkeleri, Katar'a yaptırımlar kapsamında ülkedeki Türk askeri üssünün kapatılmasını da talep etmişti. Listede ayrıca Katar merkezli ve uluslararası yayın yapan El Cezire televizyonunun kapatılması, Yemen'de hükümete karşı savaşan Şii Husilere mali desteğin kesilmesi, İran ile diplomatik ilişkilerin dondurulması, terör örgütü olarak kabul edilen grup ve hareketlere maddi desteğe son verilmesi gibi maddeler de yer almıştı

Katar'a uygulanan ambargo ise, Türkiye'nin yardımları sayesinde atlatışmıştı.