Kays Said, düşük katılımlı seçimleri savundu: Yüksek katılımlı hileli seçimden iyidir!
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 17 Aralık’ta gerçekleşen ve 9 milyon seçmenden sadece 1 milyon kişinin oy vermesi sebebiyle ‘fiyasko’ olarak nitelendirilen seçimleri değerlendirdi: Düşük katılımlı hilesiz seçim, yüksek katılımlı hileli seçimden daha iyidir

Oluşturma Tarihi: 2022-12-30 09:06:57

Güncelleme Tarihi: 2022-12-30 09:06:57

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, birçok partinin boykot ettiği 17 Aralık'ta yapılan erken genel seçimlere katılım oranından memnuniyet duyduğunu belirterek "Düşük katılımlı hilesiz seçimin, yüksek katılımlı hileli bir seçimden daha iyi olduğunu" söyledi. Tunus resmi ajansı TAP'a göre Cumhurbaşkanı Said, Kartaca Sarayı'ndaki Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda seçimlere ilişkin açıklamada bulundu. Said, seçimlerin "hukuka uygun olarak gerçekleştirildiğini" söyleyerek, "Düşük katılımlı hilesiz seçim, yüksek katılımlı hileli seçimden daha iyidir" dedi. Tunus Cumhurbaşkanı "geçmişteki yüzde 99 katılımlı seçimlerde dünya ülkelerinden tebrik telgrafları yağdığını ancak bu ülkelerin önceki seçimlere hileler karıştığını bildiğini" öne sürdü. Said isim vermeden muhaliflerin "yolsuzluk ve ihanet içinde boğulduğunu, devlet güvenliğine karşı komplo kurduğunu ve bu kişilerden hukuk çerçevesinde hesap sorulacağını" kaydetti.

9 MİLYONDA 1 MİLYON!

Tunus'ta 17 Aralık'ta gerçekleşen seçimlerde katılım azlığı rekoru kırılmıştı. Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, erken genel seçimlere katılım oranının yüzde 11,22 olduğunu duyurmuştu. 9 milyon 136 bin 502 kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, sadece 1 milyon 25 bin 418 kişi sandık başına gitti. Ulusal Kurtuluş Cephesi başkanı Nejib Chebbi seçimi bir “fiyasko” olarak değerlendirmiş, “Bugün yaşanan şey bir depremdir. Şu andan itibaren Said'i meşruiyetini yitirmiş bir cumhurbaşkanı olarak görüyoruz ve bu fiyaskodan sonra istifasını talep ediyoruz” demişti. Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı. Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını bildirmişti. Ülkede 25 Temmuz'da seçmenlerin yüzde 30,5'inin katılımıyla düzenlenen referandumda, yüzde 94,6 "evet" oyuyla yeni Anayasa kabul edilmişti. Cumhurbaşkanı Said, 15 Eylül'de de erken genel seçimlerde uygulanacak yeni seçim yasasını açıklamasının ardından Nahda Hareketi, Tunus'un Kalbi Partisi, Demokratik Akım Partisi, Özgür Anayasa Partisi, Afak Tunus Partisi gibi Tunus'ta önemli siyasi partiler ile muhaliflerin çatı oluşumu Tunus Ulusal Kurtuluş Cephesi, peş peşe yaptıkları açıklamalarla seçimleri boykot edeceklerini duyurmuşlardı. Seçimleri boykot eden siyasi partiler iki farklı nedenle bunu yapıyor. Bazı parti ve siyasi girişimler, Tunus Cumhurbaşkanı Said'in meclisi feshettiği 25 Temmuz 2021 kararlarını “darbe” olarak nitelendirdikleri için 25 Temmuz kararlarının ardından atılan her adıma "prensipte" karşı çıkıyor. Diğer kesim ise 25 Temmuz kararlarını destekliyor fakat Cumhurbaşkanı Said'in 25 Temmuz kararlarının ardından attığı adımları "demokratik bulmadıkları" için katılmadı.