Aynı zamanda Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) üyesi olan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in yetkileri arttırılmadığı halde gerekirse özerklik ilan edeceği şeklindeki sözlerine tepkiler artıyor.
Necmedin Kerim, geçtiğimiz hafta kamu yetkilileriyle yaptığı bir toplantıda, merkezi Irak Hükümeti'ni sert bir şekilde eleştirerek, Bağdat'ın 6 aydır para göndermediğini belirtmiş ve yetkileri arttırılmadığı takdirde Kerkük'te özerklik ilan edeceğini söylemişti.
Kerim'in sözlerini eleştiren Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanlık Konsey Başkanı Salih Delo, özerklik girişimini gerekirse güç kullanarak durduracaklarını söyledi.
Rudaw'a konuşan Salih Delo, Kerkük'te Araplar ile Türkmenler'in özerklik projesini desteklediklerini belirterek, bunun nedeninin ise, vilayeti Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY)'ne bırakmamak olduğunu savundu.
Salih Delo, “Eğer KYB öyle bir işe (özerklik) kalkışırsa, KDP gerekirse güç kullanarak Kerkük'ün özerk olmasını engelleyecektir. KYB, Kerkük İl Meclisi'nde 12 üyeliğin 6'sına sahip olabilir. Özerklik meselesi ulusal bir meseledir ve kırmızı çizgidir” şeklinde konuştu.
Kerkük İl Meclisi Başkan Vekili Rebwar Talabani ise, Kerkük'ün özerk bir bölge olmasına ilişkin resmi bir kararları olmadığını ancak isim vermeyerek “birilerinin bu konuyu parti içine taşıdığını” söyledi.
Talabani, “Yasal olarak İl Meclisi'nin 10 üyesi veya toplumun yüzde 10'u böyle bir talepte bulunursa, Yüksek Seçim Komisyonu referandum için çalışmalara başlar” dedi.
Rebwar Talabani, IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin Kerkük'e yaptığı son ziyarette şehrin geleceğine ilişkin olarak, “Kerkük halkının, ilin geleceğiyle ilgili vereceği karara saygı duyacağız” sözlerini hatırlattı.
Irak Anayasa'sının 140'ncı maddesine göre Kerkük, IKBY ile Merkezi Irak Hükümeti arasındaki “tartışmalı” bölgelerden biri. İlgili madde, Kerkük'te nüfus sayımıyla referandumu içeriyor.
KYB, 2014'te yapılan Irak Parlamentosu seçimlerinde Kerkük'te 12, KDP ise 2 sandalye kazanmıştı.