Kerkük Valisi'nden Bağdat yönetimine: Sabrımızın sınırındayız
Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, Bağdat yönetiminin Kerkük'ün ihtiyaçlarını karşılamadığını söyledi.

Oluşturma Tarihi: 2017-04-22 20:00:55

Güncelleme Tarihi: 2017-04-22 20:00:55

Rudaw'ın haberine göre Vali Necmeddin Kerim, "Kürt Gazeteciler Günü" nedeniyle bugün Kerkük'te bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Bağdat yönetimini sert sözlerle eleştiren Necmeddin Kerim, “Kerkük'e şu ana kadar yapılmış tek bir yardım yok. Bağdat'ın bu tavrı kabul edilemez” dedi.

Vali Kerim, “Kerkük'ün omuzlarında ağır bir yük var. IŞİD savaşından dolayı yarım milyon göçzede Kerkük'e gelmiş durumda. Yaklaşık 2 yıldır IŞİD'den kurtarılan bölgeler var ancak göçzedeler evlerine dönmüyor. Kerkük halkı büyük bir eziyet çekiyor. Elektriğini, suyunu, okulunu, hastanelerini göçzedelerle paylaşıyor. Kent göçzedelerle dolmuş vaziyette. Buradan tüm Kerkük halkına gösterdikleri sabırdan dolayı teşekkürler ediyorum ancak sabrımızın da bir sınırı var” ifadelerini kullandı.

Bağdat yönetimine seslenen Kerkük Valisi Kerim, şunları söyledi:

“Bağdat artık mezhepçiliği bir tarafa bırakıp, halkın ve göçzedelerin sorunlarıyla ilgilenmeli. Yerinden göç edenlerin tekrar bölgelerine dönüşü için adımlar atmalı. Göçzelerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu sayıya rağmen Bağdat Hükümeti çok az yardım gönderdi. Bu o kadar az bir yardım ki burada söylemem bile ayıp olur. Kendilerini mültecilerin temsilcisi gösterenler ne yazık ki Kerkük ve peşmerge hakkında doğru konuşmuyor. Biz hiçbir şekilde bunu kabul etmiyoruz. Irak Hükümeti'nden bizi dinlemesini ve anlamasını istiyoruz. Bağdat Hükümeti başka valiliklere yardım gönderiyor ancak Kerkük'ten bunu esirgiyor. Kerkük halkı bu durumu daha fazla kabul etmez, bunu herkes iyi bilsin.”

Geçtiğimiz aylarda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının tek taraflı onayla kentteki kamu binalarına asılması kararı büyük tepki çekmişti. Vali Kerim'in bu durumu onayladığı biliniyor.

KERKÜK

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgâli sırasında Kürt güçleri Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. 2005 yılında yazılan Irak anayasasının 140. maddesine göre Kerkük'ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihâi durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu. Ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar sebebiyle bu madde henüz uygulanamadı.

Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hâkimiyeti süren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük ölçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.