ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran'la varılan nükleer anlaşmanın reddedilmesi durumunda Amerikan dolarının dünya üzerindeki en yaygın rezerv para birimi olma niteliğini kaybedeceğini söyledi.
Reuters haber ajansının New York'taki merkezinde söz konusu anlaşmayla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kerry, "Eğer geriye dönüp anlaşmayı iptal edersek ve onlara 'Kurallarımıza ve yaptırımlarımıza uyacaksınız' dersek, kısa sürede karşılaşacağımız durum Amerikan dolarının dünyanın rezerv para birimi olma özelliğinin son bulması olacak" diye konuştu.
Kerry, geçen ay nükleer programı konusunda İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan anlaşma sayesinde, İran'ın nükleer yakıt üreteceği gizli bir program yürütmesinin ABD fark etmeden mümkün olmayacağını belirtti.
Anlaşma sonrasında yaptırımların kalkmasıyla İran'ın, iddiaların aksine 150 milyar dolar değil, 50 ile 55 milyar dolar arasında bir meblağı elde edebileceğini aktaran Kerry, İran'ın beklentilerini karşılayacak düzeyde petrol üretip ihraç etmesi için 200 milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyacı olduğunu söyledi.
ABD'nin, İsrail'in karşı çıktığı anlaşmadan vazgeçmesi durumunda konu üzerindeki uluslararası itibarını kaybedeceğini ve İran'ın "dizginsiz" kalacağını savunan Kerry, "İsrail'in varoluşsal sorunlarını anlıyorum. Asla, asla İsrail'in saldırıya uğramasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.
ABD'nin İran'ın neler yapacağını bilecek istihbarat kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Kerry, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Size İran'ın değişeceğini söylemeyeceğim, burada bunun üzerine bahse girmek için gelmedik. Bu anlaşmada güvene veya tavır değişikliği beklentisine dayalı hiçbir şey yok. Bu anlaşma, doğrulamaya ve bu rejimi uygulama kabiliyetine sahip olduğumuz bilgisine dayalı. İran'ın değişmesini umut edeceğiz ve kesinlikle diplomatik kanalları deneyeceğiz. Bu ihtimali gerçekleştirmeyi denememek diplomatik bir hata olur. Ama açık olacağız. Aynı zamanda, İsrail ve Körfez ülkeleriyle beraber göstereceğimiz çabalarla birlikte, kenarda oturup beklemeyeceğiz."
Kerry, söz konusu anlaşmayı "iş yapan bir anlaşma" olarak niteleyerek, "'Anlaşmanın imzalanmasından 15 ya da 20 yıl sonra İran'ın tekrar nükleer silah üretmenin eşiğinde bir ülke olma ihtimalinden endişe duyuyorum' diyorlar. Arkadaşlar, İran asıl şu an nükleer silah üretmenin eşiğinde bir ülke" diye konuştu.
14 Temmuz'da Viyana'da varılan nihai nükleer anlaşma, ABD'de yönetim ile Kongre arasında büyük tartışmalara neden oluyor. Kongre'nin anlaşmayı gözden geçirmesi için 17 Eylül'e kadar süresi var.
Başkan Barack Obama, Kongre'den anlaşmayı reddeden bir tasarı geçerse bunu veto edeceğini belirtmişti. Obama'nın vetosunu aşmak isteyen Kongre üyelerinin, Senato ve Temsilciler Meclisi'nde üçte iki çoğunluğu sağlaması gerekiyor.
Kerry, Kongre'nin anlaşmayı reddetmesinin ardından Obama yönetiminin nasıl bir cevap vereceğinin sorulması üzerine, "B planı hakkında konuşmayacağım, çünkü A planı başarılı olacak" ifadesini kullandı.