TIMETURK | HABER MERKEZİ
Hindistan'ın acı çeken güzel Keşmir Vadisi, bir zamanlar eski ABD başkanı Bill Clinton tarafından “dünyanın en tehlikeli yeri” olarak tanımlanmıştı.
Geçmişte yaptığım bazı ziyaretlerde bölgenin çarpıcı doğal güzelliği beni her zaman etkiledi. Hindistan askeri varlığının ezici çoğunluğu da bu ziyaretlerinde gördüğüm ayrıntılar arasında.
Şimdi Yeni Delhi yönetimi 1947'den beri Hindistan'ın tek Müslüman devlet çoğunluğu olan Keşmir'e özerklik sağlayan anayasa hükümlerini yürürlükten kaldırdı.
Keşmir, tam teşekküllü bir devletten bir sendika bölgesine dönüştürüldü.
Hindistan'ın başbakanı, bölgenin demografik yapısını değiştirmeye ve Hindu egemenliğini sağlamaya çalışıyor.
Değişikliğe yönelik halk ayaklanmasına karşı Yeni Delhi yönetimi, Keşmir'i bu ayın başlarında sıkı bir şekilde kilitledi: Telefon bağlantıları kesildi, gösteriler yasaklandı, yerel siyasi liderler tutuklandı, ben dahil yabancı muhabirlerin girişi yasaklandı.
Keşmir, Hindistan ile tıpkı kendisi gibi nükleer güç olan komşu Pakistan arasında üç ayrı savaşın odak noktası oldu.
Halk üzerindeki bazı kısıtlamalar hafta sonu biraz esnetilse de telefon ve internet üzerindeki karartma sürüyor.
Keşmir krizini anlamak için okunacak 5 kitap:
1- Paradise at War: A Political History of Kashmir (Savaşta Cennet: Keşmir Siyasi Tarihi)
Akademisyen Radha Kumar tarafından kaleme alınan kitapta bölgedeki geç sömürge döneminden günümüze siyasi evrim süreci anlatılıyor.
Kumar, 2010 yılında Keşmir'e yönelik planların yerine getirilmesi için yol haritası çiizlmesi adına Hindistan hükümeti tarafından atanan üç kişiden biriydi.
Karmaşık bir anlaşmazlığın ayrıntılı incelemesi olan bu kitap, ne Hintli ne Pakistanlı yetkilileri korumamaktadır.
2- Defeat is an Orphan: How Pakistan Lost the Great South Asian War (Yetim Yenilgi: Pakistan Büyük Güney Asya Savaşını Nasıl Kaybetti?)
Kitap, eski Reuters muhabiri Myra McDonald tarafından Hindistan ve Pakistan arasındaki -1998'deki nükleer testlerini takiben- son yirmi yıllık stratejik rekabetin sürükleyici bir açıklaması.
3- Curfewed Night: A Frontline Memoir of Life, Love and War in Kashmir (Sokağa çıkma yasağı gecesi: Keşmir'de yaşam, aşk ve savaş anısına)
Kitap, çatışma bölgesindeki günlük yaşam deneyimlerini anlatıyor. Ayrıca Hint ordusunun insan hakları ihlallerine ışık tutuyor.
4- The Collaborator (İşbirlikçi)
Eski BBC muhabiri Mirza Waheed'in ilk romanı. Kitap, Keşmir çatışmasına ilişkin bazı güçlü edebi kurguların da altını çiziyor.
Hint ordusu tarafından öldürülen militanların kimlik kartlarını toplamak için istihdam edilen Keşmirli gençler, çocukluk arkadaşlarının cesetleriyle karşılaşmaktan korkuyor...
5- In their Own Words: Understanding Lashkar-e-Tayyaba (Kendi sözleriyle: Leşker-i Tayyibe'yi anlamak)
Georgetown Üniversitesi profesörü C. Christine Fair tarafından kaleme alındı.
Fair, bu kitapta Leşker-i Tayyibe'nin (çoğunlukla Güney Asya'da faaliyet gösteren İslamcı örgüt) örgütsel yeteneklerini açıklamak için yayınlanan yayın propagandasını analiz ediyor.
Hepsi Hindistan'ın Keşmir'deki egemenliğine meydan okumak adına gerçekleştirilen eylemlere yer veriliyor: "Mumbai terör saldırılarını gerçekleştiren Pakistanlı militanları işe alım stratejisi, Keşmir'deki çok yönlü saldırılar..."