Kırgız milletvekilleri, protestoların ortasında Kırgızistan'ın ulusal bayrağını değiştiren bir yasa tasarısını 20 Aralık'taki son okumada onayladı.
Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov'un sunduğu yasa taslağında, mevcut bayrakta tasvir edilen kırmızı alan üzerindeki dalgalı sarı güneş ışınlarının ayçiçeğine benzediği belirtiliyor.
Kırgızca ayçiçeği kelimesi "bağımlı" anlamına da gelebilen "kunkarama"dır.
Japarov'un yasa koyuculara göre güneş ışınlarının "doğrultularak" görüntünün güneşe daha çok benzemesini sağlayacak yasa tasarısı onaylandı.
Ekim ayında önerildiği günden bu yana Orta Asya ülkesinde değişikliği protesto eden çok sayıda miting düzenlendi.
Kırgızistan Meclis Başkanı Nurlanbek Şakiyev ve Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov'un katılımıyla Ala-Too Meydanı'nda tasarımında değişiklik yapılan ülke bayrağını göndere çekme töreni düzenlendi.
Askeri bandonun Kırgız Milli Marşı'nı çaldığı törende askerler dev bayrağı göndere çekti.
Mevcut Kırgız bayrağı (solda) ve Kırgız milletvekilleri tarafından yeni onaylanan bayrak (sağda)
Meclis Başkanı Şakiyev ve Milletvekili Ulan Primov tarafından hazırlanan "Kırgız Cumhuriyeti Devlet Sembolleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", 22 Aralık 2023'te Cumhurbaşkanı Sadır Caparov tarafından onaylanmıştı.
Yeni bayrakta, daha önce dalga şeklindeki güneş ışınları düzleştirildi ve ortasındaki motifin içinde yer alan çizgi sayısı çoğaltıldı.
Kırgızistan ulusal bayrağı, ülkenin Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanmasının ardından 3 Mart 1992'de kabul edildi.
Antik çağda var olan Kırgız boylarının sayısını temsil eden, ortasında sarı güneş bulunan, 40 ışınlı kırmızı bir alandan oluşur. Güneş aynı zamanda ülkenin parlak geleceğini de simgelemektedir.
Güneşin üzerindeki iki tunduk motifi ve bayrağın kırmızı rengi Kırgız halkının dayanıklılığını ve cesaretini temsil ediyor.