Ukrayna kontrolünde olduğu dönemde yeni cami yapımına izin verilmediği, Kırım'ın köylerinde küçük mescitlerin inşasına bile izin verilmediği bölge halkı tarafından dile getiriliyordu.
Kırım Özerk Cumhuriyeti Başmüftüsü Emir Ali Ablayev, tamamen Türkiye'nin finanse ettiği Kırım'ın en büyük camisinin başkenti Akmescit'te inşa kararıyla ilgili olarak 8 yıl önce açıklamada bulunmuştu.
RUSYA ONAY VERDİ
Ablayev, yaptığı açıklamada, Kırım'ın Rusya'ya bağlanmadan 10 yıl önce hayata geçirmeye çalıştıkları cami projesine Rusya yönetiminin onay verdiğini anlattı.
Ablayev, 2015 yılında yaptığı açıklamada, Kırımlı Tatarların "Akmescit", Rusların ise "Simferopol" dediği Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin başkentinde Türkiye'nin desteğiyle aynı anda içinde beş bin Müslüman'ın ibadet edebileceği bir cami inşa edileceği belirtmişti.
Başmüftü Ablayev, caminin yapım süreciyle igili şunları söylemişti:
"Kırım'ın en büyük camisi olacak bu projenin hayata geçirilmesi için her türlü desteği veren Türkiye'nin Diyanet İşleri Başkanlığı oldu. Caminin tüm finansmanını Türkiye karşılayacak"
"Caminin kurulacağı arazinin büyüklüğü 30 bin metrekaredir. İçinde ibadet edilecek mekan, 2 bin 500 metrekare üzerine kurulacak. Cami avlusu ve şadırvanı dahil edildiğinde 5 bin metrekarelik kapalı alanı kapsayacak. Kapalı alanı ve avlusuyla hesaplandığında aynı anda 5 bin Müslüman ibadet edebilecek."
"CAMİNİN ADI CUMA CAMİSİ"
"Burada değişik dinlerin mensupları bir arada yaşıyor. Birbirimize sevgi ve saygıyla yaklaşıyoruz. Kırım 1,5 yıl önce Rusya'ya bağlandı. Bir gecenin içinde bayrak değişti ama millet aynı. Oluşturulan komitelerin geliştirdiği düşüncelerin sayesinde buradaki farklı dinlerdeki insanların birbirine hoşgörüyle bakmaları sağlanmıştır. Burada tüm yöneticiler, Simferopol'de büyük bir caminin inşa edilmesine her din mensubu olumlu bakıyor. Özellikle yeni yönetim, finansman konusunda bir sıkıntı çıkması halinde caminin inşa edilmesini üstleneceklerini söyleyip olumlu mesajlar veriyor. Ancak biz, finansman konusunda sıkıntı yaşanacağını düşünmüyoruz. Türkiye, tüm finansmanı ödeyeceği gibi caminin bir an önce de tamamlanarak ibadete açılmasını istiyor."
"Caminin adı Cuma Camisi. İçerisinde imam evi, kütüphanesi, otoparkları, alışveriş merkezleriyle bir kompleks ortaya çıkacak. Şu aşamada biz, Kırım ve Rusya Cumhurbaşkanlığı'nın talimatıyla burada işe başlandı. İnşaatın projelendirilmesi ve tüm finansmanını Türkiye üstlendi. Proje, Türk mimarisini temsil ediyor."