Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, The Economist'e konuştu.
Kissinger, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yi, Çin'in Ukrayna'daki diplomatik çabalarını akıllıca karşılayan "olağanüstü bir lider" olarak gösterdi.
AB'nin, Ukrayna'nın NATO üyeliğine yönelik tutumunu eleştiren Kissinger, "Savaşı yanlış bir şekilde sonlandırmamalıyız. Sonucun muhtemel sonuç olduğunu varsayarsak, bu işgalden önce var olan statüko çizgisinde bir yerde olacaktır. Sonuç, Ukrayna'nın Avrupa tarafından korunmaya devam ettiği ve sadece kendi başının çaresine bakan yalnız bir devlet haline gelmediği bir sonuç olmalıdır" dedi.
"UKRAYNA NATO'YA ÜYE OLMALI"
Avrupa'nın güvenliği için Ukrayna'nın NATO'da olması gerektiğini savunan Kissinger, "Şu anda Ukrayna'yı öyle bir noktaya kadar silahlandırdık ki, Avrupa'nın en iyi silahlanmış ve stratejik açıdan en az deneyimli liderliğine sahip ülkesi olacak. Eğer savaş muhtemelen olacağı gibi Rusya'nın birçok kazanımını kaybetmesi ancak Sivastopol'u elinde tutmasıyla sonuçlanırsa, memnuniyetsiz bir Rusya'nın yanı sıra memnuniyetsiz bir Ukrayna'ya, yani bir memnuniyetsizlik dengesine sahip olabiliriz" diye konuştu.
"BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ GİBİ..."
Kissinger, ABD ve Çin arasında küresel çatışma üzerine, "Klasik Birinci Dünya Savaşı öncesi durumdayız. İki tarafın da fazla siyasi taviz marjının olmadığı ve dengenin herhangi bir şekilde bozulmasının feci sonuçlara yol açabileceği bir durumdayız. Her iki taraf da diğerinin stratejik bir tehlike oluşturduğuna kendini ikna etmiş durumda. Büyük güçlerin çatışmasına giden yoldayız. Şu anda barış için en büyük iki tehlike ikimiziz (Amerika ve Çin). Yani insanlığı yok etme kapasitesine sahibiz" dedi.
"BİDEN VE TRUMP YÖNETİMİ ZAYIFLATTI"
Kissinger, "Biden'ın ülkede birlik için ilham kaynağı olabileceğini düşünmüyorum ve Cumhuriyetçilerin daha iyi birini bulabileceğini umuyorum. Bakın, bu tarihte harika bir an değil, ama alternatifi tamamen vazgeçmek. Tüm düşmanlıklarıyla Nixon döneminde bile hala bir dereceye kadar birlik vardı. Her yönetimde zayıflamaya başladı ama bence Trump ve şimdi de Biden bunu zirveye taşıdı" diye ekledi.
"HİNDİSTAN, ÇİN'E KARŞI GÜÇLENDİRİLMELİ"
ABD-Hindistan ilişkilerine değinen Kissinger, "Biliyorsunuz, benim görüşlerime en yakın olan siyasi lider Hindistan Dışişleri Bakanıdır. Hindistan ile yakın ilişkiler konusunda çok istekliyim. Amerikan politikasının Çin karşıtı tanımına karşı ihtiyatlıyım, ancak Asya'dan çekilmekten yana değilim" dedi.
Kissinger, "Hindistan'ın Çin ile olan çatışmasında askeri açıdan güçlendirilmesi konusunda hemfikirim. Bugün Hindistan'da uyum için bir alan var. Hintlilerin şu anda dış politikalarını yürütme biçimlerine büyük saygı duyuyorum çünkü bu bir denge göstergesi" diye konuştu.
ÇİN'DEN KİSSİNGER'E CEVAP
ABD'li diplomat Henry Kissinger'ın Ukrayna'nın NATO üyeliğini hem Kiev hem de Moskova'nın çıkarlarına hizmet edeceğini iddia etmesi üzerine Çin, Ukrayna'nın NATO'ya katılmasının Avrupa bölgesinde güvenliği iyileştirmeyeceğini söyleyerek buna karşı çıktı.
Russian Today'da yer alan haberde, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, dün düzenlenen basın toplantısında Kissinger'ın Ukrayna'nın NATO'ya katılması yönündeki yorumları aktarıldı. Wenbin, Ukrayna'nın NATO üyeliğinin sadece gerilimi daha da alevlendireceğini savundu.
"UKRAYNA GÜÇ ÇATIŞMASINDA SINIR OLMAMALI"
Wenbin, "Ukrayna, büyük bir güç çatışmasında sınır haline gelmemeli. Askeri grupları güçlendirmek ve hatta genişletmek, bir bölgenin güvenliğini sağlamanın geçerli bir yolu değil. Bir ülkenin güvenliği diğer ülkelerin güvenliği pahasına sağlanmamalıdır.” uyarısında bulundu.
99 yaşındaki diplomat "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile konuşsaydım, ona kendisinin de NATO'da Ukrayna ile daha güvende olduğunu söylerdim" ifadesini kullanırken bu hareketin Kiev'in aceleci "ulusal kararlar almasını önleyeceğini" ileri sürmüştü.
Çinli sözcü, "dayanıklı bir Avrupa güvenlik mimarisinin" ancak diyalog yoluyla oluşturulabileceğini belirtti.
Çin'in özel elçisi Li Hui, bu hafta Ukrayna'ya yaptığı ziyarette Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba ve diğer üst düzey yetkililerle Pekin'in ihtilafın diplomatik çözümüne ilişkin görüşlerini görüşmek üzere bir araya geldi.
Pekin, Şubat ayında hem Moskova'yı hem de Kiev'i doğrudan müzakereleri yeniden başlatmaya çağıran 12 maddelik bir barış yol haritası açıklamıştı. Putin daha sonra Çin planının Rusya'nın pozisyonuyla “uyumlu” olduğunu söyledi ve teklifin gelecekteki bir siyasi anlaşmanın temeli olmasını diledi.
Batılı güçler 12 maddelik Çin planını reddederken, Avrupa Birliği'nin dış politika sorumlusu Josep Borrell bunu "hayırlı bir temenni" olarak nitelendirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky'nin başdanışmanı ise, planın büyük ölçüde Rusya'dan yana olduğunu savunuyor.