Dolar

34,5322

Euro

36,2071

Altın

2.967,54

Bist

9.549,89

Kissinger'ın Ukrayna'ya ilişkin görüşleri değişti

Eski ABD Dışişleri Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Henry Kissinger'ın Ukrayna konusundaki görüşü, ülkenin NATO üyesi olup olmayacağı da dahil olmak üzere yıllar içinde değişti.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-19 01:05:36

Kissinger'ın Ukrayna'ya ilişkin görüşleri değişti

Dünya Ekonomik Forumu'nun dün İsviçre'nin Davos kentindeki yıllık toplantısında konuşan 99 yaşındaki Kissinger, "Bu savaştan önce, Ukrayna'nın NATO üyeliğine karşıydım çünkü bunun tam da şu anki süreci başlatacağından korkuyordum, şimdi gördük. Bu koşullar altında tarafsız bir Ukrayna fikri artık anlamlı değil." dedi.

ABD'nin Richard Nixon ve Gerald Ford başkanlığı döneminde görev yaptığı sırada ABD'nin Sovyetler Birliği'ne yönelik Soğuk Savaş politikasında etkili olan Kissinger, uzun süredir Ukrayna'nın tarafsız kalması ve NATO'ya katılmaması gerektiğini söyledi. Davos'taki konuşmasında ise Atlantik ittifakına katılan ülkenin Rusya'nın işgaliyle karşılaşması nedeniyle "uygun bir sonuç" olabileceğini söyledi.

Ukrayna'da savaş devam ederken bile Rusya ile diğer ülkeler arasında diyaloğun açık tutulması gerektiğini belirten Kissinger, Ukrayna'nın yaklaşık 11 aydır devam eden savaşı sona erdirmek için müzakereler yürütürken Rusya'nın ilhak ettiği toprakları geri alması gerektiğini söyledi.

Diplomatik bir sürecin, Rusya'nın "Avrupa kültürüne duyulan ilgi ve Avrupa'nın hakimiyetine girme korkusunun bir karışımı olan tarihi konumunu yeniden değerlendirmesine" yardımcı olabileceğini söyledi.

Ünlü "Diplomasi" kitabının yazarı, "Her iki taraf da, silahların yıkıcılığının insanların hayatına yönelik tehdidin, onları bilinçli kılmakla birlikte nasıl ele alınabileceğini kendi başına düşünmesi gerekiyor" dedi.

Ancak Kissinger, Davos'tan aylar önce, Ukrayna'nın ilhak edilen topraklarının bir kısmını Rus toprağı olarak kabul etmesini sağlayacak bir ateşkesi savunmuştu.

Geçen Mayıs ayında, Rusya'nın Şubat işgalinden önceki cephe hatlarına çekilmesini sağlayacak bir ateşkes öneren Kissenger, bununla birlikte Kırım'ın statüsünün "müzakere" konusu olabileceği üzerinde durmuştu. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya ile barış sağlanabilmesi için Kırım da dahil olmak üzere ilhak edilen tüm toprakların ülkesine iade edilmesi gerektiğini defalarca söyledi.

Rusya'nın Kırım'ı ilhak ettiği 2014 yılında Kissinger, Ukrayna'nın tarafsız olması gerektiğini söylemişti.

Kissinger Washington Post'ta yayımlanan bir yazısında ise, "Ukrayna hayatta kalacak ve gelişecekse, iki tarafın diğerine karşı ileri karakolu olmamalı, aralarında bir köprü işlevi görmeli" diye yazmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen 24 Şubat'ta işgali başlatmasının nedenlerinden birinin Ukrayna'nın NATO'ya katılma tehdidi olduğunu söylemişti.

Kaynak: Newsweek

Haber Ara