Dolar

37,9457

Euro

41,0941

Altın

3.836,76

Bist

9.659,48

Dolar

37,9457

Euro

41,0941

Altın

3.836,76

Bist

9.659,48

Dolar

37,9457

Euro

41,0941

Altın

3.836,76

Bist

9.659,48

KKTC'de başörtüsü tartışması: KKTC'de neler oluyor?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), başkent Lefkoşa'daki İrsen Küçük Ortaokulu'nda eğitim gören 8. sınıf öğrencisi bir kız çocuğunun başörtüsü nedeniyle okula alınmaması, ülkede geniş çaplı tartışmalara neden oldu.

3 Gün Önce Güncellendi

2025-03-29 13:44:01

KKTC'de başörtüsü tartışması: KKTC'de neler oluyor?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), başkent Lefkoşa'daki İrsen Küçük Ortaokulu'nda eğitim gören 8. sınıf öğrencisi bir kız çocuğunun başörtüsü nedeniyle okula alınmaması, ülkede geniş çaplı tartışmalara neden oldu. Öğrencinin annesi Nazlı Şimşek, yaşadıkları mağduriyetin 28 Şubat sürecindeki olaylara benzediğini belirtti.

"KIZIM KENDİ İRADESİYLE ÖRTÜNDÜ"

Nazlı Şimşek, kızının kendi isteğiyle başörtüsü takmaya başladığını vurgulayarak, "Çocuğum eğitiminden geri kalıyor ve bunu yapanlar öğretmenler sendikası. Eğer eğitimciler çocuğumun eğitimine bu kadar önem veriyorlarsa onu okula alsınlar." dedi.

OKUL YÖNETİMİ VE AİLE ARASINDAKİ GERİLİM TIRMANIYOR

Kızının yarıyıl tatili sonrası başörtüsüyle okula gitmeye başladığını belirten Şimşek, birkaç gün sonra okul yönetimi tarafından uyarıldıklarını ifade etti. Okul yönetimi, başörtüsünün okul kurallarına aykırı olduğunu belirterek, öğrencinin başını açmasını talep etti. Aile, bu duruma karşı çıkarak kızlarının eğitim hakkının engellendiğini savundu.

"ÇOCUĞUM 3 HAFTADIR OKULA GİDEMİYOR"

Şimşek, kızının başörtüsü tercihi nedeniyle eğitim hakkının engellendiğini belirterek, "Çocuğum 3 haftadır okula gidemiyor. Maalesef bunu yapanlar eğitimci." şeklinde konuştu.

BAKANLAR KURULU'NDAN YENİ DÜZENLEME

Olayın ardından KKTC Bakanlar Kurulu, ortaokullarda uygulanan kılık kıyafet yönetmeliğinde değişiklik yaparak, isteyen öğrencilerin "bone" ve "bandana" ile okula gidebileceğini kararlaştırdı. KKTC Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, "Lise ve üniversitelerimizde başörtüsü sorunumuz yoktu. Aldığımız bu kararla ortaokullardaki yasağı da aşmış olduk. Hayırlı olsun." dedi.

SENDİKALARDAN VE VELİLERDEN FARKLI TEPKİLER

Alınan karara tepki gösteren Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), protesto amacıyla KKTC Cumhuriyet Meclisi ve Lefkoşa Elçiliği önüne siyah çelenk bırakacaklarını duyurdu. Diğer yandan, bazı veliler ve sivil toplum kuruluşları, öğrencilerin dini inançlarına saygı gösterilmesi gerektiğini savunarak kararı destekledi.

EĞİTİMDE İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ TARTIŞMALARI DERİNLEŞİYOR

Bu olay, KKTC'de eğitim kurumlarında inanç özgürlüğü ve kılık kıyafet yönetmelikleri konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi. Eğitimciler, veliler ve öğrenciler arasında farklı görüşlerin bulunduğu bu konuda, toplumun geniş kesimlerinin katılımıyla çözüm arayışlarının devam etmesi bekleniyor.

Olayın Gelişimi ve Sonuçları

  • Öğrencinin Başörtüsüyle Okula Alınmaması: İrsen Küçük Ortaokulu'nda 8. sınıf öğrencisi, başörtüsü taktığı gerekçesiyle okula alınmadı.

  • Ailenin Tepkisi: Öğrencinin annesi Nazlı Şimşek, yaşananları 28 Şubat sürecine benzeterek, kızının eğitim hakkının engellendiğini belirtti.

  • Bakanlar Kurulu'nun Kararı: Olayın ardından KKTC Bakanlar Kurulu, ortaokullarda isteyen öğrencilerin "bone" ve "bandana" ile okula gidebileceğini kararlaştırdı.

  • Sendikaların Tepkisi: KTÖS, alınan karara tepki göstererek protesto düzenleyeceklerini açıkladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haber Ara