KKTC tartışmasında yeni açıklama
Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.

Oluşturma Tarihi: 2015-04-30 21:55:55

Güncelleme Tarihi: 2015-04-30 21:55:55

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, TRT Haber'de Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör'ün sorularını yanıtladı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Seçimi


KKTC'de demokratik bir seçim oldu, yeni cumhurbaşkanı seçildi, kendisini tebrik ediyoruz. Ancak burada bazı gerçeklerin gözardı edilmesi mümkün değil. Cumhurbaşkanımızın beyanatında değindiği hususlar doğrudur. KKTC tamamen bağımsız bir konumda değildir. Dünyada KKTC'yi tanıyan tek ülke Türkiye'dir. Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin, yıllardır yaşadıkları o baskılı ortamdan, bugün kendilerine ait Kıbrıs'ın bölümünde huzur içinde yaşadıkları bir noktaya getiren Türkiye'dir. Kıbrıslı Türk kardeşlerimiz rahat bir hayat yaşasınlar diye Türkiye çok büyük fedakarlıklar yaptı.


Bugün yaklaşık 15 fasıl sadece Kıbrıs sorunundan kaynaklanan nedenlerle bloke edilmiş durumda. Daha seçilir seçilmez cumhurbaşkanının sanki bağımsız bir cumhurbaşkanıymış gibi beyanat vermesi doğru olmamıştır. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile sorunun çözümüne yönelik bir görüşme başlamadan, KKTC Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'yi ziyaret etmesi doğru olacaktır. Türkiye öylesine bir devlet olarak nitelendirilirse, Kıbrıs Türklerinin zararı çok fazla olur.


Cumhurbaşkanımız her zaman doğru bildiğini açık sözlülükle söylemiş bir kişidir. Gayet net bir şekilde, böyle bir ifadenin yanlış olduğunu vurgulamıştır.


Sanıyorum önümüzdeki günlerde yeni KKTC cumhurbaşkanımız Türkiye'yi ziyaret edecektir, oturup konuşuruz.
Müzakerelere güçlü bir şekilde girmek önemlidir. Burada toprak değiş tokuşu olabilir, Maraş konusu var, ambargoların kaldırılması konusu var… Ben bunu çözeceğim demek başka bir şey, ben bunu hakkaniyete uygun olarak çözeceğim demek başka bir şey.
Müzakerede inandığınız hususların gerçekleşmesi için sonuna kadar mücadele etmeniz lazım. Kırk yıldır diplomasinin içinde bulunmuş bir kişi olarak, bazı yanlış mesajlar haline geleceğinden endişe ediyorum. O yüzden (KKTC) Cumhurbaşkanı Türkiye'ye gelir inşallah, oturur konuşuruz.


Kıbrıs sorunun çözülebileceğine yürekten inanıyorum. İlave taviz verdikçe GKRY, verilen tavizleri cebine koyup daha ne vereceksin moduna girmiştir.


Elli yıldır KKTC tanınan bir ülke haline gelmedi. Türkiye'nin yapabildiği, bazı ülkelerde KKTC'nin temsilciliklerini açtırabilmek oldu. Türk siyasetçileri, her görüşmelerinde, karşı tarafa ileterek bu davayı sıcak tuttular. 1973 yılından beri KKTC'yi tanıyan ikinci bir ülke daha çıkmadı.


AB SÜRECİ
- Türkiye hiçbir şekilde AB hedefinden vazgeçmedi.
- AB Türkiye'nin stratejik hedefidir.
- AB'nin Türkiye'yi üye yapmama gibi bir lüksü yoktur.
Türkiye hiçbir şekilde Avrupa Birliğinden vazgeçmedi. Türkiye'nin stratejik hedefidir. Ama maalesef, Kıbrıs sorunundan kaynaklanan nedenlerle, yaklaşık 17 faslımızı açamaz hâle geldi. Biz bir karar almıştık. Bizim bu tempoyu, Avrupa Birliğinin keyfine göre yürütmemiz zararlı olur. 8 senedir bütün fasılları açtık. 28 faslı açmış vaziyetteyiz. Avrupa Birliğinin bize kaybettirmek istediği zamanı kaybetmedik.
Türkiye'nin standartları yükseldi. Türkiye çok daha medeni şartlara ulaşmış, insanını daha mutlu eden bir noktaya gelmiş durumda. Her faslı iki ay içinde açmaya hazırız. İki sene içinde vizeler kalkmış olacak, Gümrük Birliği anlaşmasını revize ediyoruz… Bu takdirde 300 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşacağız.
Son dönemde Amerika'da, Avrupa'da bir günde 500 bin kişinin iş kaybettiği zamanlar oldu. Bin banka battı, Türkiye'de bir tane banka batmadı. Genç bir nüfusumuz var, çalışkan bir ülkeyiz. Güçlü bir ordumuz var. Bunları bir araya getirdiğimizde AB'nin Türkiye'yi üye yapmama gibi bir lüksü yoktur.