Dolar

34,3461

Euro

37,4517

Altın

3.022,64

Bist

8.651,05

Kolombiya Devlet Başkanı: Hizbullah Venezuela'da varlık gösteriyor

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, bölgedeki bazı ülkelerce terör örgütü olarak görülen Lübnan Hizbullahı'nın Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetiminin izniyle bu ülkede varlık gösterdiğini söyledi. Bir Orta Amerika ülkesi olan Honduras, Hizbullah'ı terör örgütü olarak tanımlaya hazırlanırken; Kolombiya gibi Güney Amerika ülkeleri olan Arjantin ve Brezilya'da Hizbullah'a karşı 2019'un ikinci yarısında harekete geçilmişti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-21 09:21:34

Kolombiya Devlet Başkanı: Hizbullah Venezuela'da varlık gösteriyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Amerika kıtasındaki 25 ülkeden üst düzey temsilcinin katılımıyla Kolombiya'nın başkenti Bogota'da düzenlenen Amerika Kıtası Terörizmle Mücadele 3. Bakanlar Konferansı'nda konuşan Duque, "Diktatör" dediği Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve yönetimini hedef aldı.

LÜBNAN HİZBULLAHI'NA GÖZ YUMUYORLAR

Duque, Venezuela'nın terör örgütlerine ev sahipliği yaptığı iddiasını tekrarlayarak bu ülkenin ayrıca kıtadaki bazı ülkelerce terör örgütü olarak tanınan Lübnan Hizbullahı'nın varlık göstermesine de göz yumduğunu öne sürdü.

MADURO'NUN İZNİ VAR

"Hizbullah hücrelerinin, Diktatör Nicolas Maduro'nun izni ve anlaşmasıyla Venezuela'da varlık gösterdiğini gördük" ifadelerini kullanan Duque, Kolombiya'yı hedef alan silahlı isyancı sol örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ve eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) muhaliflerinin de bu ülkeyi üs olarak kullandığını söyledi.

ÇOCUKLARI SİLAH ALTINA ALIYORLAR

Bu terör örgütlerinin bölgede çocukları silah altına aldıklarına, silah kaçakçılığı yaptıklarına, sivilleri ve toplum liderlerini hedef aldıklarına dikkati çeken Duque, bölge ülkelerini ve uluslararası toplumu bu örgütler karşısında harekete geçmeye çağırdı.

KONFERANSA KİMLER KATILDI?

Terörizmle mücadelede kıtadaki ülkeler arasındaki iş birliğini artırmayı hedefleyen konferansta, ABD, Arjantin, Bahamalar, Belize, Bolivya, Brezilya, Kanada, Şili, Kosta Rika, Ekvador, El Salvador, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaika, Meksika, Dominik Cumhuriyeti, Panama, Paraguay, Peru, Santa Lucia, Trinidad Tobago ve Uruguay dışişleri bakanları düzeyinde temsil ediliyor.

Birleşmiş Milletler Terörizmle Mücadele Komitesi ve Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Terörizmle Mücadele Komisyonundan heyetlerin katıldığı konferansta, İspanya ve İsrail ile Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun meşruiyetini tanımayan muhalifler de gözlemci olarak bulunuyor.

Amerika Kıtası Terörizmle Mücadele 3. Bakanlar Konferansı'nın ilki 2018'de Washington'da, ikincisi ise 2019'da Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenlenmişti.

HONDURAS'TAN HİZBULLAH KARARI

Amerika kıtasındaki sol örgütler gibi Hizbullah da bu kıtada sorun olmayı sürdürüyor. Kolombiya Devlet Başkanı'nın çıkışı öncesinde bir Orta Amerika ülkesi olan Honduras'tan da Hizbullah ile ilgili açıklama geldi.

Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez, Hizbullah'ı terör örgütü olarak tanıyacaklarını açıkladı.

Hondudiario.com internet sitesinin haberine göre, Hernandez, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Honduras Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi, Hizbullah'ı terör örgütü olarak tanımlayacak" ifadesini kullandı.

Hernandez, kararın, Latin Amerika'da Hizbullah'ın varlığına ve faaliyetlerine yönelik hassasiyetlerini yansıttığını vurguladı.

"Arjantin tarihinin en kanlı saldırısı" olarak kayda geçen 1994'deki AMIA saldırısını da hatırlatan Hernandez, Hizbullah'ın Latin Amerika'daki varlığına dikkati çekti.

Hernandez, kararın, güvenlik politikalarının bir parçası olduğunu dile getirdi.

8 Aralık 2019'da İsrail Amerikan Konseyinde konuşma yapan Hernandez, Hizbullah terör örgütünün uluslararası arenada sebep olduğu güvenlik tehditleri ve suçlarındaki rolünü anımsatmıştı.

BREZİLYA'DAN BENZER BİR ADIM GELDİ

Geçtiğimiz sene (2019) Ağustos ayında Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun Donald Trump ile daha güçlü bağlar kurma
çabalarının bir parçası olarak Hizbullah'ı terör listesine almaya hazırlandığı belirtilmişti.

ARJANTİN AMIA YILDÖNÜMÜNDE KARAR ALMIŞTI

Arjantin de 2019'un Temmuz ayında Buenos Aires'te yaşanan ve 85 Yahudinin öldüğü Yahudi toplum merkezi (AMIA) saldırısının 25. yıldönümünde Hizbullah'ın ülkedeki varlıklarının dondurulması için karar almıştı.

77_16_1
18 Temmuz 1994'te düzenlenen saldırıdan bir kare

AMIA SALDIRISI

"Arjantin tarihinin en kanlı saldırısı" olarak kayda geçen AMIA saldırısı 1994'te düzenlenmişti.

Saldırıda 85 kişi ölmüş, 300'den fazla kişi yaralanmıştı. Saldırıdan İran istihbaratı ve Hizbullah sorumlu tutulmuştu.

Arjantin'in eski Devlet Başkanı Mauricio Macri, geçen yıl Hizbullah'ın ülkede terör örgütü olarak tanınabilmesi için, terörizm ve finansmanı ile bağlantılı örgütlerin eylemlerini önlemeyi amaçlayan, Terörizm ve Finansmanı ile Bağlantılı Kişi ve Kurumlar Listesi (Repet) oluşturulmasını öngören kararnameyi imzalamıştı.

O dönem Arap Arjantinli Varlıklar Konfederasyonu (Fearab), Hizbullah'ın terör örgütü olarak tanınmasına izin veren kararnamenin imzalanmasını "endişe verici" bulmuştu.

Fearab tarafından Macri'ye gönderilen mektupta, kararnamenin Arjantin halkının yararına olmadığı belirtilmiş ve bu ABD ve İsrail'in dış politikalarını "kör bir şekilde uygulamak" olarak değerlendirilmişti.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1137599_2_1

SON VİDEO HABER

İş adamı ormanda ölü bulundu, ortağı suçunu itiraf etti

Haber Ara