10 bin rehinenin serbest bırakılmasının ardından Devlet Başkanı Petro, olaydan etkilenen bölgelere insani yardım sağlanacağını kaydetti.
İçişleri Bakanı Alfonso Prada, Twitter'dan attığı mesajda, "ELN'den bir başka barış jesti" dedi.
ELN, Pazartesi günü 24 Aralık'ta başlayıp 2 Ocak'ta sona erecek olan Noel ve Yeni Yıl tatili dönemi için "tek taraflı ateşkes" ilan etmişti.
Kolombiya uzun yıllar boyunca sağcı paramiliterler, uyuşturucu kaçakçıları ve solcu gerillaların neden olduğu şiddet olaylarına sahne oldu.
ELN, ülkede faaliyet gösteren tanınmış son isyancı silahlı grup olarak varlığını sürdürüyor.
Ülkede FARC gerilla grubu ile hükümet arasında 2016'da yapılan barış anlaşmasını imzalamayı reddeden muhalifler de aktif olmaya devam ediyor.
NE OLMUŞTU?
Kolombiya'da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ve 7 Ağustos'ta görevi devralan sol görüşlü Gustavo Petro, iktidara geldiğinde Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ile 2016 Barış Anlaşması'nı uygulamaya ve ELN ile de barış görüşmeleri yapmaya söz vermişti.
Petro'nun muhafazakar selefi Ivan Duque, 2019'da bir polis akademisine düzenlenen ve 22 kişinin ölümüne yol açan bombalı araç saldırısının ardından ELN ile müzakereleri kesmişti.
ELN ile görüşmeler ilk kez geçtiğimiz ay Venezuela'da yeniden başladı. Barış görüşmelerinin ilk turunda, rehinelerin serbest bırakılması ve insani yardımların ulaştırılması konularında uzlaşılırken, ateşkes sağlanamadı.
Radikal Katolik rahipler tarafından 1964 yılında kurulan ELN, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor. ELN'nin yaklaşık 2 bin 500 savaşçıdan oluşan bir gücü olduğu belirtiliyor.