Kolombiya'da 52 yılda 260 bin insanın hayatına mal olan ordu ile solcu silahlı örgüt Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasındaki savaşın sona ermesi adına yeni bir adım atıldı.
Daha önce Bogota yönetimi ile FARC arasında imzalanan anlaşmanın referandumda kıl payı ile reddedilmesi üzerine tekrar bir araya gelen taraflar, bir kez daha masadan anlaşmayla kalktılar. Böylece son iki ay içinde iki kez barış anlaşması imzalanmış oldu.
BBC, anlaşmanın bu kez halk oylamasına götürülmeyeceğini, kongrenin onay vermesiyle yürürlüğe gireceğini bildiriyor.
Yeni anlaşmada 'özel mülkiyet hakları' ve suç içeren eylemlere katılmış militanların durumuna ilişkin bazı değişiklikler var.
Televizyondan Kolombiyalılara seslenen Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, imza töreninin başkent Bogota'da yapılacağını duyurdu. Santos, bütün tarafların görüşünün alınmasının ardından anlaşmanın onayı için 'en uygun ve meşru yöntem'in Kongre'de oylanması olduğunda karar kıldıklarını belirtti.
63 BİN OYLA REDDEDİLMİŞTİ
Yıllar süren görüşmeler sonucunda imzalanan ilk anlaşma, geçen ay yapılan referandumda yüzde 50,24 oyla reddedilmişti.
Katılım oranının yüzde 40'ın altında kaldığı referandumda 13 milyon seçmen oy kullanmış, 'hayır' diyenlerin sayısı 'evet' diyenlerden yaklaşık 63 bin fazla olmuştu.
297 sayfalık barış anlaşması, referandum sonucunda da ortaya çıktığı üzere Kolombiya'yı sert şekilde ikiye bölmüştü. 'Hayır' kampanyasının başını çeken eski Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe, mevcut hükumeti FARC'a çok yumuşak davranmakla suçluyordu. FARC üyelerine hapis cezası verilmesi gerektiğini savunan Uribe, gerilların siyasi sürece katılımına da karşı çıkıyordu. Eski Başkan Yardımcısı Francisco Santos da anlaşmaya karşı çıkan kamptaydı.
HAREKETE GEÇİLDİ
Anlaşmanın reddedilmesiyle belirsiz bir geleceğe sürüklenen barış süreci, tarafların yeniden harekete geçmesiyle başka bir boyuta taşınmış oldu. Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, görev süresi boyunca FARC'la iki kez barış anlaşması yapan lider oldu. Santos, referandum sonucunun belli olmasıyla müzakerecilerine FARC'la yeniden görüşme emri vermişti.
'Timoşenko' olarak bilinen FARC lideri Timoleon Jimenez de, savaşı sona erdirmeye kararlı olduklarını vurgulamıştı.
Peki ilk anlaşma neler içeriyordu? FARC, referandum öncesinde de mağdurlara tazminat ödeyeceğini duyurmuştu.
FARC 52 yıllık iç savaşın ardından silah bırakıp siyasi parti kurarak 6 ay içinde sivil siyasi sürece katılmayı planlıyordu.
Batı yarımkürenin en uzun savaşı olarak kayıtlara geçen iç savaşta, 260 bin Kolombiyalı öldü, 6 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.