Doha yönetiminin işlediğini iddia ettiği suçlara dair belgeleri açıklayacağını duyuran Riyad ittifakı (Suudi Arabistan öncülüğünde ambargoya dahil olan ülkeler) çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Abdurrahman Al Sani ise kendilerine uygulanan tecridin asılsız haberler üzerine kurulu olduğunu ve Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn'in kendilerine iletecekleri talepleri olmadığını bildirdi.
Krizde arabuluculuğa soyunan Kuveyt Emiri Sabah'ın Katar'a karşı haksız tedbirler alan söz konusu ülkelerin taleplerinin ne olduğuyla ilgili yoğun bir mesai harcadığını belirten Al Sani “Şu ana kadar Kuveyt'e ne talep ne de suçlama listesi iletildi. Bu ülkelerin yetkililerinin yaptığı açıklamalar doğrusu bizi şaşırtıyor. Bir bakıyorsunuz, Kuveyt'e talepleri ileteceklerini, bunun bir Körfez sorunu olduğunu söylüyorlar. Bir bakıyorsunuz taleplerin ABD'ye iletileceğini söylüyorlar ya da Katar'ın -ne yazıkki hala öğrenemediğimiz- talepleri yerine getirecek tedbirler almasını istiyorlar. Bu da, anlaşmazlığın, asılsız haberler üzerine kurulu olduğunun, iletecekleri talepleri olmadığının ve Katar aleyhinde aldıkları tedbirlerin dayandığı temelin ne kadar kırılgan olduğunun en büyük kanıtıdır” dedi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr'in “bir şikayet listesi üzerinde çalıştıkları ve bunu Katar'a teslim edecekleri” yönündeki açıklamalarıyla ilgili Al Sani “Bu taleplerin ne olduğu belli değil. Peki o halde bu anlaşmazlık ve bu tedbirler niye?” değerlendirmesinde bulundu.
Al Sani, Katar'ın terör örgütlerine 65 milyar dolar yardımda bulunmakla suçlamasına da değinerek iddiaları düzmece olduğunu savundu. Katarlı bakan, o kadar büyük bir paranın küresel sistemde sessiz sedasız bir yere aktarılamayacağını söyledi.
"DELİLLERİ ORTAYA KOYUN SORUNLAR KONUŞULSUN"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Makedonya'da mevkidaşı Nikola Dimitrov ile gerçekleştirdiği ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Körfez'de Katar'a yönelik uygulanan ambargoyu değerlendiren Çavuşoğlu, sorunun çözümünün aslında basit olduğunu belirterek “Katar'a yönelik iddialar var, suçlamalar var. Katar da bunları kesin bir dille red ediyor. O zaman en kolay formül nedir? Detaylar nedir, belgeler nedir, deliller nedir ortaya koyun, sonra oturup birlikte konuşalım ve atılması gereken hangi adım varsa diyalog yoluyla, barış yoluyla, saygı yoluyla bu iş çözülür. Bu taraf tutmak anlamında değil yanlışı kim yapıyorsa bunu söylemek lazım” dedi. Beklemedikleri kriz karşısında üzüldüklerini bildiren Çavuşoğlu, Ankara'nın diplomatik çabalarının süreceğini kaydetti.