'Körfez krizi damdan düşmedi'
Hürriyet Yazarı Verda Özer, bugünkü köşesinde Katar krizini yazdı. Özer, krizin damdan düşmediğini belirterek arka planını anlattı.

Oluşturma Tarihi: 2017-06-06 17:17:12

Güncelleme Tarihi: 2017-06-06 17:17:12

İşte Verda Özer'in yazısının ilgili kısmı:

İKİ SEBEP VAR

1.si; Suudi Arabistan ve BAE başta olmak üzere Körfez ülkeleri, İran'ın bölgedeki gücünü kırmak istiyor. Katar'ın ise bir süredir İran'la ilişki kurduğu biliniyor. Geçtiğimiz hafta İran'ın Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'nin Katar Dışişleri Bakanı'yla görüşmesi, Körfez'de kaşları iyice kaldırdı. Dahası, Katar'ın İran'la Körfez arasında arasında arabuluculuğa soyunduğu bile konuşuluyordu.

HAMAS

Katar aynı şekilde Hizbullah ve Hamas'a karşı da –onları “terör örgütü” diye tanımlayan Körfez'in aksine- ılımlı bir tutum sergiledi. Hatta hatırlarsanız Hamas, karargâhını Şam'dan Katar'ın başkenti Doha'ya taşımıştı.

İRAN

Hakeza geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan ve BAE basınında köpürtülen bir haber de, bu tutumu ele verdi. Buna göre Katar Emiri askerlerin mezuniyet töreninde, İran'la anlaşmazlığın tırmandırılmasına itiraz etmişti. Hizbullah ve Hamas'ı da “direniş hareketleri” olarak nitelemişti.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER

2.sebebi ise: Müslüman Kardeşler (İhvan) başta olmak üzere “ılımlı İslam” tanımına giren gruplar. Katar, İhvan'ın baş destekçisi ve finansörü olageldi. Körfez ülkeleri ve Mısır için ise Müslüman Kardeşler bir terör örgütü.

İşte İran ve İhvan konusunda aralarındaki bu uçurum, Trump'ın başkan olmasıyla daha da derinleşti. Çünkü Trump da, aynı Körfez gibi hem İran'ı sistemin dışına itmek istiyor. Hem de İhvan'ı DEAŞ'la aynı kefeye koyuyor. Tüm bunların üstüne ABD başkanının daha yeni Suudi topraklarında 350 milyar dolarlık anlaşma imzalaması ve Mısır-İsrail-Suudi Arabistan üçlüsüne kollarını açması, bu ittifakı iyice pekiştirdi.

Dolayısıyla ciddi bir kriz zaten kapıdaydı. Ama açıkçası daha hakim olan beklenti, bunun Katar'da bir saray darbesiyle meydana gelmesiydi.