Körfez liderleri Mısır'ı terk mi ediyor?

Middle East Eye’de (MEE) yayımlanan analiz haberde 'Son dönemde gelen haberler, Mısır'da devam eden ekonomik kriz nedeniyle Körfez ülkelerinin Sisi'ye verdikleri desteği geri çekilmelerini gösteriyor' denildi.

2023-01-23 10:47:12

Son günlerde Arap ve Batı basınında Mısır'daki ekonomik krizle ilgili haberlerde büyük artış var.

Mısır'daki durumun her geçen gün kötüleştiği, ülkenin şu anda ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya bulunduğu belirtilen haberlerde Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi'ye yönelik ağır tepkiler de giderek artıyor.

Ülkenin para birimi pound dolar karşısında tarihinin en düşük seviyesine inerken, enflasyon ise yüzde 24,4'e yükseldi. Ülkedeki dış borç da yaklaşık 170 milyar dolara ulaştı.

Halil el-Anani'nin, Middle East Eye'de yayımlanan, "Körfez liderleri Mısır'ı terk mi ediyor?" başlıklı analiz haberinde, "Pek çok gözlemci ve uluslararası finans kurumu, Mısır'ı benzeri görülmemiş bir ekonomik kriz, hatta muhtemelen çökmeye doğru yol alabileceği konusunda uyarıda bulundu. Buna rağmen Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi ise bu uyarıları görmezden gelindi" denildi.

Anani, makalesinde şu soruyu gündeme taşıyor: Sisi, ülkenin mevcut ekonomik krizinin sonunda geleceğe dair güveni nerede yer alıyor? İddia ettiği bilgi ile Körfez ülkelerinin sınırlarının desteklenmesi arasında bir ilişki var mı? Körfez ülkeleri desteği geri çekiyor

Temmuz 2013 darbesinin ardından Sisi'nin göreve gelmesinden bu yana başta Suudi Arabistan, BAE ve Kuveyt olmak üzere Körfez'deki Arap devletlerinin Sisi rejimine önemli mali yardımlarda bulunduğuna dikkat çekilen makalede şöyle denildi:
"Körfez ülkeleri, Mısır maliyetlerini desteklemek için Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi uluslararası finans sonuçlarına da garantiler verdi.
Ancak son dönemde gelen haberler, Mısır'da devam eden ekonomik kriz nedeniyle Körfez ülkelerinin Sisi'ye gittikleri desteği geri çekilmelerini gösteriyor. Sisi'nin bu sorunu çözememesi, Mısır'a büyük yatırımlar yapan Körfez ülkeleri arasında hayal kırıklıklarına yol açtı.
Bazı gözlemciler daha da ileri giderek Arap devletlerinin, Sisi'nin ülkelerini yönetememesi ve onların mali nüfuza külfetli gelmesi nedeniyle terk ettikleri ileri sürdüler. Bu nedenle ona mali krizden çıkmak için yeterli desteği vermiyorlar ve Sisi'ye bir alternatif bulması için orduya baskı yapıyorlar.
Bu teori, Körfez ülkelerinin Sisi'ye 2013'teki darbesinden sonra sundukları türden mali yardım sağlama konusundaki isteksizlikleri özellikle ilişkilendirir.
Ayrıca Körfez makamları arasında Mısır'a fon sağlamaya yönelik olarak karşı çıkma yönünde artan bir istek var. Örneğin, Kuveytli Milletvekili Usame Alshaheen, IMF yönetimini son anlaşmanın bir parçası olarak Sisi hükümetini finanse etmemesi konusunda uyardı.
Tanınmış gazeteci Amr Adib gibi Körfez'deki bazı Arap liderlerine yakın medya mensupları da Sisi'nin ekonomi politikalarını ve sonuçlarını eleştirdi."

'En cömert' unvanı Türkiye'ye! BM bütçesine sağlanan katkı ülkemizi ilk 20'ye soktu

Bir Hizbullah komutanı daha öldürüldü

İran: Hizbullah, İsrail'e karşı tek başına duramaz

Hollywood’un lağım borusu patladı: Puff Diddy ve sapkın müritleri

İnsan kalbi uzayda daha hızlı yaşlanıyor

İsviçre'nin 'tarafsız ülke' olduğuna kimse inanmıyor