Türkiye ve Suriye'yi vuran ölümcül ve yıkıcı şiddetli depremin yankıları sürerken, bir Suudi araştırmacı korkunç bir iddiada bulundu.
Suudi hava ve iklim araştırmacısı Khaled Saleh Al-Zaaq, "Tik Tok" uygulamasında paylaştığı bir video klipte olası depremlerin Kızıldeniz'in Etiyopya'ya akmasına ve Afrika'yı ikiye bölmesine neden olabileceğini öne sürdü.
"Milyonlarca yıl önce Arap Yarımadası'nda depremler meydana geldi, volkanik patlamalar oluştu. Bu sarsıntılar sonucunda Arap Yarımadası'nın doğusu Asya'dan, batısı da Afrika'dan ayrıldı" diyen Zaaq, bu ayrılma arasına suların girerek Basra Körfezi'ni, batıdan da suların girerek Kızıldeniz'i oluşturduğunu belirtti..
Tarihten yaşanmış bir örnek veren Suudi araştırmac Al-Zaaaq, Etiyopya'nın Danakil Çölü'nde 'Erta Aleh' adlı halen faaliyette bulunan bir yanardağa sahip olduğunu belirterek, depremler sonucunda suyun Batı Kızıldeniz'den akıp Etiyopya'ya ara sokaklardan girmesi bekliyordu. Canlı volkanın neden olduğu depremler sonucunda Kızıldeniz'den akan suların Cehennem Çölü veya Cin Çölü olarak bilinen Danakil Çölü'ne gittiğini söyledi.
Al-Zaaaq, buranın deniz seviyesinden daha alçak olduğunu ve sular alçalırsa Afrika'yı ikiye ayıracağını öne sürdü.
Öte yandan Suudi Jeoloji Araştırmaları sözcüsü Tariq Aba Al-Khail, depremin zamanlaması ve yerini tahmin etme olasılığını yalanladı.
Bir basın açıklamasında Suudi Jeolojik Araştırma Kurumu'ndaki Jeolojik Tehlikeler Merkezi'nin orta Kızıldeniz bölgesindeki yarık yarığı boyunca sismik aktiviteyi günün her saati sürekli olarak izlediğini ve sismik büyüklüğün zayıf ile orta arasında olduğunu açıkladı.
Ve tektonik gerilim bölgesinin, Afrika tektonik levhasının, çoğunlukla zayıf ila orta dereceli sismik aktivite ile karakterize edilen Arap tektonik levhasından uzaklaşmasının bir sonucu olduğunu belirtti.
Kızıldeniz'de izlenen sarsıntı sayısının haftada onlarcayı geçmediğini, algılanamaz ve herhangi bir tehlike oluşturmadığını sözlerine ekledi.
Suudi Jeolojik Araştırma Kurumu'nun Krallık'ta sismik izlemeyle görevli yetkili makam olduğunu vurgulayarak, deprem izlemeyle ilgili resmi makamlardan doğru bilgilerin alınması gereğine çağrıda bulundu. Mısır hükümetinden tsunami açıklaması ve 'deprem kahini'ne yalanlama
Bu arada Mısır hükümeti, bazı komşu ülkelerin maruz kaldığı depremler sonucunda Mısır'ın önümüzdeki günlerde bir "tsunami" ve yıkıcı depremlerle sarsılacağı haberlerine yaptığı açıklamada yanıt verdi.
Bazı internet siteleri ve sosyal medya sayfalarında, Mısır'ın bazı komşu ülkelerin maruz kaldığı depremler sonucunda önümüzdeki günlerde bir "tsunami"ye ve yıkıcı depremlere maruz kalacağına dair haberler dolaştı.
Mısır Bakanlar Kurulu'na bağlı medya merkezi, Ulusal Astronomik ve Jeofizik Araştırma Enstitüsü ile temasa geçerek bu raporları yalanladı ve Mısır'ın önümüzdeki günlerde bir "tsunami" dalgasına ve yıkıcı depremlere maruz kalmasının bir gerçeği olmadığını vurguladı. Bazı komşu ülkelerin maruz kaldığı depremlerin takibinin olduğunu vurgulayarak, Ulusal Sismoloji Ağı aracılığıyla herhangi bir deprem veya meydana gelebilecek depremlerin sürekli ve doğru faaliyet gösterdiğini vurguladı.
Açıklamaya göre, bazı komşu ülkelerin maruz kaldığı depremlerin ön verileri derhal analiz edildi ve tsunamiler meydana geldiğinde Mısır'ın önümüzdeki dönemde yıkıcı depremler veya tehlikeli tsunamilere maruz kalacağı konusunda uyarıda bulunan herhangi bir belirti veya beklenti gözlenmedi. Okyanuslarda ve denizlerde meydana gelen depremler sonucunda, resmi kaynaklarından bilgi alınması gerekliliği ile vatandaşlar arasında paniğe yol açmayı amaçlayan bu tür asılsız haberlere itibar edilmemesi istendi.
Ulusal Astronomi Araştırmaları Enstitüsü deprem bölümü başkanı Sherif El-Hadi, Hollandalı bilim adamı (Deprem Kahini) Frank Hogerbits'in Mısır ve bir dizi Arap ülkesinde yakında deprem olacağı yönündeki açıklamaları üzerine enstitünün tutumunu ortaya koydu.
Şerif Al-Hadi, Pazar akşamı televizyonda yaptığı açıklamalarda, "Frank Hogerbits'in Mısır'da bir depremle ilgili konuşması yakında astrolojiye daha yakın ve tamamen bilimsel bir konuşma değil ve bilimsel bir kanıtı yok" dedi.
Ulusal Astronomik Araştırma Enstitüsü sismoloji bölümü başkanı Sherif Al-Hadi şöyle devam etti, "Bu konu, açıklandıktan sonra, Ulusal Astronomi Araştırmaları Enstitüsü, genişletilmiş bir toplantı çalışmasıyla hızlı bir adım attı. En üst düzeyde uzmanların bulunduğu enstitüde kesin bir sonuçla ortaya çıktıklarına dikkat çekerek, Hollandalı bilim adamının yakında Mısır'da olacak depremle ilgili söylediklerinin sadece laf olduğunu ve doğru olmadığını belirtti.
'Deprem Kahini' olarak bilinen Frank Hoogerbeets, 3 Şubat tarihinde sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, “Er ya da geç bu bölgede (Güney-Orta Türkiye, Ürdün, Suriye Lübnan) 7.5 deprem olacaktır” ifadesini kullanmıştı.