Koronavirüs ile ortaya çıktı! Kabus pencereye kondu
Karantina günlerinde ortaya çıktılar, ABD New York'tan sonra bir başka ülkeden gelen görüntüler dehşete düşürdü.

Oluşturma Tarihi: 2020-04-23 21:13:26

Güncelleme Tarihi: 2020-04-23 21:13:26

Dünyanın üzerine karabasan gibi çöken salgında corona virüs bulaşanların sayısı 2 milyon 700 bine yaklaşırken, ölü sayısı 185 bini geçti. Neredeyse tüm insanlığın evlerine kapandığı günlerde bir başka kabus peş peşe göründü.

Gökyüzündeki kabusun ilk göze çarptığı yer, dünyadaki vakaların 10'da birinin tespit edildiği ABD New York'tu. Toplu mezar görüntülerinden günler sonra ise akbaba sürüleri kent semalarını işgal etti.

Ceset kokusunu 1,5 kilometreden alabilen akbabalar, şehrin sembolleri Özgürlük Heykeli, Manhattan, Empire State ve Times Meydanı gibi yerlerde uçtu.

Amerikan medyası, akbabaların bir morg içsinin torbaların tükenmesi nedeniyle 80 cesedi çarşafa sararak taşımasının ardından görüldüğünü bildirdi.

New York'taki şokun etkisi bitmeden bu kez Güney Amerika ülkesi Şili'de akrabalar pencerelere kadar geldi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, bir çatı katındaki pencerenin önüne konan akbabaların içerideki köpeklere baktığı kayda geçti.

Kaydı alan Gabriela Leonardi, akbabaların balkona konmasıyla içerideki köpeklerin heyecanlanıp havladığını aktarıyor.

Akbabalardan biri köpeklere yaklaşmak için harekete geçtiğinde ise bu kez aradaki cam engel oluyor.

Gabriela Leonardi, akbabaların daha önce de balkonunu ziyaret ettiğini ancak karantinanın başlamasıyla vahşi hayvanları daha sık görmeye başladığını söylüyor.

Yerel medya, daha çok leşlerle beslenen akbabaların karantina günlerinde şehrin üzerinde gezdiğini ve yiyecek bir şeyler aradığını yazdı.

Vahşi hayvanlar yalnızca ABD ve Şili'de sokaklara inmiş değil. İngiltere'de geyikler insanların arasına karıştı.

İsrail'de ise kızıl tilkiler sokaklarda köpekler tarafından kovalanırken, bazen de trafikte görüntülendi.

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da lamalar karantina günlerinde bomboş olan bir otoyolda yürüdü.

Corona virüsün çevreyi nasıl değiştirdiğinin olumsuz örneği ise, Brezilya'dan. Bilim insanları, corona virüs salgını nedeniyle uygulanan karantina günlerinde yeryüzünün akciğeri Amazon'daki ormanların iki kat yok olduğunu belirledi.

Araştırmacılar, geçen yıla göre 2020 yılının ilk üç ayında Amazon yağmur ormanlarındaki ağaçların iki kat hızlı kesildiğini belirtti. Buna göre ormanlardaki yaklaşık 520 bin kilometrekare alan yok oldu.

46 bini aşkın vaka ve 3 bine yakın ölümle Güney Amerika'nın salgından en kötü etkilenen ülkesi Brezilya'da, ülke yeni tip corona virüs ile mücadele ederken, kaçak ağaç kesimi yapanların krizden faydalandığı düşünülüyor.

Bununla birlikte, yıl sonuna kadar ormansızlaşma miktarının, geçen yıl Brezilya'da çıkan yangının neden olduğu hasardan daha büyük olabileceğinden endişeleniliyor.

Ulusal Uzay Araştırma Enstitüsü (INPE), 1 Ocak-23 Ağustos 2019 tarihleri arasında ülkede en az 75 bin 336 orman yangınının meydana geldiğini ve en az 930 kilometre karelik orman miktarının yok olduğunu belirtti.

Brezilya'daki Federal Para Üniversitesi'nden Amazon araştırmacısı Claudia Azevedo-Ramos, İspanya, Portekiz ve Fransa'dan daha büyük bir alanı kapayan eyalette sadece hükümetin gönderdiği 10 çevre müfettişinin olmasını eleştiriyor:

"Yağmur mevsiminde yasadışı olarak kesilen ağaçların kalıntıları, kuru mevsimde araziyi temizlemek için yakılacak. Bu yüzden, 2019'da karşılaştığımız yangınlardan daha büyük yangınlar yaşayabiliriz."

Yetkililer, sadece Ocak-Mart ayları arasında Para eyaletindeki ormansızlaşmada yüzde 240'lık bir artış kaydetti. Azvedo-Ramos, illegal ormancılık faaliyeti yapanların salgının ortasında "kaçak kesimleri" yoğunlaştırdığını söyleyerek,“Tüm bu unsurlar kırsal kesimde ormansızlaşma şiddetin artmasına neden oluyor” dedi.

Öte yandan, yangınlardan kaynaklanan duman Covid-19 hastaları için ölümcül olabilir. MapBiomas Alert adlı çevre kuruluşunun koordinatörü Tasso Azevedo, corona virüs pandemisi nedeniyle Bolsonaro hükünetinin Amazon'daki koruma önlemlerini azalttığını söyledi.

INPE tarafından yapılan araştırmaya göre, Amazon'daki yangın sayısı geçen yıl 2018'e göre yüzde 30 arttı. Diğer taraftan araştırmacılar , yangınlardan kaynaklanan dumanınn Covid-19 hastaları için ölümcül olabileceği konusunda uyardı.

Azevedo pandemi ile birlikte çıkan yangınların ülkede büyük bir "felakete" neden olabileceğini söyledi. Azvedo, Amazon şehirleri Porto Velho, Rio Branco ve Cuiaba'nın kötü etkilenebileceği konusunda uyardı.

Bilim insanları, yetkilileri pandemi bitene kadar tarım alanlarını temizlemek için yangın çıkarmayı yasaklamaya çağırdı.