Rus 'polit.info' haber sitesinde 'Lina Belova' imzalı yayımlanan, "Gercek sonrası virüs. ABD, 20 yıl önce Irak'ı işgal etmesi için dünyayı kimyasal silahlarla nasıl tehdit etti?" başlıklı haberi şöyle:
Tam 20 yıl önce, o zamanki ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın izleyicilere Irak'ın kitle imha silahlarına (KİS) sahip olduğunu doğruladığı iddia edilen beyaz tozlu bir test tüpü gösterdiği “ölümcül” BM Güvenlik Konseyi toplantısı gerçekleşti.
Washington'da bu "delil" devleti işgal etmek için güçlü bir argüman olarak görülüyordu, ancak daha sonra raporun yanlış olduğu ve Powell'ın konuşmasının 'hatalı' olduğu ortaya çıktı. Ancak iş çoktan yapıldı: Amerikan müdahalesinin bir sonucu olarak yüzbinlerce insan öldü ve yaralandı ve Orta Doğu'da büyük silahlı örgütler ortaya çıktı.
Sürpriz etkisi
Bağdat'a son derece olumsuz bakan ABD Başkanı George W. Bush Jr. ve İngiltere Başbakanı Tony Blair, Irak lideri Saddam Hüseyin'in sözde kitle imha silahlarına sahip olduğu gerçeğinden ilk kez söz ettiler. 2000 yılında, Orta Doğu ülkesinde bu tür silahların üretimini önlemek için BM İzleme, Kontrol ve Teftiş Komisyonu (UNMOVIC) kuruldu.
İki yıl sonra, Eylül ayında İngiliz hükümetinin silahlanma danışmanı biyolog David Kelly bir rapor sundu. Belgenin metninde, Irak'ın yalnızca kimyasal kitle imha silahlarına sahip olmadığı, aynı zamanda bunları 45 dakika gibi kısa bir sürede bir saldırı için konuşlandırabileceği belirtiliyordu.
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) müfettişlerinin çoğu, bu tür suçlamaların doğruluğundan şüphe duydu. O zaman ABD, OPCW direktörü José Bustani'nin benzeri görülmemiş bir olay olan istifasını sağlamayı başararak öne çıktı. Geriye İngiltere'nin argümanlarına inanmayan ve Irak'ta askeri bir çözümden kaçınmak için mümkün olan her yolu deneyen BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a “baskı uygulamak” kaldı.
Washington, 5 Şubat 2003'te BM Güvenlik Konseyi'nin özel bir toplantısında şüphecileri ikna etme fırsatı buldu. ABD'yi temsil eden Dışişleri Bakanı Powell, Irak'ın kitle imha silahlarını OPCW müfettişlerinden "kamyonlarda ve tren vagonlarında" sakladığını söyledi.
"Birkaç ay içinde, Irak'ın Körfez Savaşı'ndan önceki yıllarda ürettiği kadar biyolojik zehir üretebiliyorlar" diyen Powell, içinde beyaz bir toz bulunan bir test tüpünü göstererek "bir çay kaşığı şarbon bile devasa bir tehdit taşıyor.” dedi.
Tabii ki, test tüpünde herhangi bir biyolojik silah örneği olamazdı: güvenlik servisi onun BM binasına taşınmasına izin vermiyordu. Powell, yalnızca insanlığa zarar verebilecek bir maddenin miktarını sembolize etmesi gereken zararsız bir pudra aldı.
Vurgu şaşırtmanın etkisi üzerindeydi; ABD Dışişleri Bakanı halkı korkutarak gerekli izlenimi vermek zorundaydı. Bu yalanın "ustabaşı", Irak'tan Almanya'ya kaçan Twisted Ball lakaplı mühendis Ahmed el-Janabi ile işbirliği içinde hareket eden CIA başkanı George Tenet olarak kabul ediliyor.
İkincisi, Saddam Hüseyin'e olan nefretinden, anavatanındaki gezici biyoloji laboratuvarlarının inşasını kendi gözleriyle gördüğünü ve hatta hafızasından çizimler çizdiğini söyledi. New York'taki VGTRK bürosu başkanı Valentin Bogdanov, Amerikalıların daha sonra "istihbarat verilerine" dönüşecekleri bu bilgidir.
Powell pişmanlığını dile getirdi
Ancak ABD, Irak'ı işgal etmek için BM'den izin alamadı. Kendi başına hareket etmek zorunda kaldı. 20 Mart 2003'te Jr. Bush, feci sonuçları olan Irak'a Özgürlük Operasyonu'nun başlatılması emrini verdi. Bu sırada Irak fiilen yok edildi ve Saddam Hüseyin asılarak idam edildi.
“Savaş bir milyondan fazla can alacak, Orta Doğu'da IŞİD gibi silahlı örgütlerin ortaya çıkmasına neden olacaktı. Ama asıl mesele şu ki, tehlikeli bir post-truth virüsü Batı siyasetine sonsuza kadar aynı test tüpünden girecek. Rus diplomat Mihail Bogdanov, Telegram kanalında, dünyanın geri kalanının bu güne kadar hâlâ yeni türleriyle karşı karşıya olduğunu yazıyor.
Amerikan müdahalesinden bir yıl sonra Powell beklenmedik bir şekilde "Irak'ın kimyasal silahları" hakkındaki kapsamlı raporunun kasıtlı olarak çarpıtıldığı ortaya çıkan CIA verilerine dayandığını kabul etti.
Yine stüdyoda bulunan Dışişleri Bakan Yardımcısı Emily Miller, bir NBC muhabirinden kitle imha silahları hakkında bir soru duyduğunda , anlamlı bir şekilde röportajı yarıda kesmeye ve kamerayı patronundan uzaklaştırmaya çalıştı.
Ama Powell konuşmaya devam etti. Sonuç olarak NBC, Miller'ın yayını durdurmak istediği an da dahil olmak üzere konuşmanın tam kaydını yayınladı.
Powell,“Kaynakların yanlış olduğu ve bazı durumlarda kasten yanıltıcı olduğu ortaya çıktı. Bundan memnun değilim ve pişmanım” diye pişmanlığını dile getirdi.
Kelly de benzer bir itirafta bulundu: The Observer ile yaptığı bir röportajda Irak'ta gezici laboratuvar olmadığını söyledi, “bunların hepsi tesadüf, bir hataydı” dedi. Tesadüf mü ama Temmuz 2003'te kendi evinin yanında ölü bulundu. Resmi versiyona göre İngiliz Kelly intihar etti. Powell ise 84 yaşına kadar yaşadı ve 2021 sonbaharında koronavirüsten öldü.
Bir dönüm noktası
20 yıl önceki olayları hatırlatan bazı Batılı uzmanlar, ABD'nin "Powell olayı" sonrasında BM nezdindeki itibarını henüz geri kazanmadığını belirtiyor. Örneğin, New York'taki Birleşmiş Milletler Üniversitesi Politika Araştırmaları Merkezi'nde kıdemli bir araştırmacı olan Richard Govan, Dışişleri Bakanı'nın konuşmasının Washington ile uluslararası örgüt arasındaki ilişkilerde bir "dönüm noktası" olduğuna inanıyor.
Rusya Federasyonu Devlet Duması Başkanı Vyacheslav Volodin ise, BM'ye Washington'un insanlığa karşı suçlarını soruşturma ve milyonlarca kurban, bozulan kader ve yıkılan devletler için kararlar veren politikacıları cezalandırma çağrısında bulunarak, “Amerika Birleşik Devletleri'nin ve kolektif Batı'nın tüm politikası, yalanlara dayanıyor. NATO'nun doğuya 'genişlememesi' ile aynı şeydi. Minsk anlaşmalarının da bir aldatmaca olduğu ortaya çıktı”diyerek tepkisini dile getirdi.
Kaynak: polit.info