Yeni Şafak'ta geçen haberde, Kosova'daki gelişmeye dair şu bilgilere yer verildi:
Daha önce de MİT ile işbirliği içinde hareket ettiği gerekçesiyle Gashi'nin yanısıra başbakan ve içişleri bakanı da görevden alınmıştı.
2018'de Kosova İstihbarat Teşkilatı (KİT) ve MİT'in, 6 FETÖ'cünün Türkiye'ye getirildiği ortak operasyonda Türkiye'yle birlikte çalışan ve FETÖ ile mücadelede aktif rol olan dönemin KİT Başkanı Driton Gashi, operasyon sonrası hakkında açılan “Görevini kötüye kullandığına ilişkin” dava sonucu 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.
TEMYİZE GİDECEK
Priştine Temel Mahkemesi, FETÖ'yle mücadeleye destek veren dönemin KİT Başkanı Gashi'ye 4 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırdı. Yargıç Violeta Namani, Gashi'nin görevi kötüye kullanmaktan suçlu bulunduğunu duyurdu. Gash, hapis cezasının yanı sıra, serbest kaldıktan sonra dört yıl süreyle herhangi bir kamu görevi yapmaktan da men edildi. Gashi'nin avukatı temyize gideceklerini söyleyerek, “Biz bu karardan memnun değiliz. Elbette itiraz edeceğiz. Tamamen haksızdır. Beraat etmesini bekliyorduk” dedi. Gashi ile birlikte yargılanan İçişleri Bakanlığı Vatandaşlık ve Göç Dairesi eski Müdürü Valon Krasniqi ve Sınır Polisi Göç ve Yabancılar Dairesi eski Başkanı Rrahman Sylejmani ise yeterli kanıt bulunamadığı için beraat etti.
ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Haradinaj, ABD basınından VOA'ya verdiği demeçte 6 Türk vatandaşının kendisine bilgi verilmeden Türkiye'ye götürülmesini “Bu bir tür hırsızlık, Kosova'dan insan kaçırmadır” yorumunda bulunmuş ve Türkiye'yi hedef almıştı. Gelişme sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milli İstihbarat Teşkilatımız, Kosova'da yaptığı operasyonla bunların (FETÖ) Balkanlar'daki en üst düzey yöneticilerini paketledi. Ama üzüntüm var. Kosova'nın Başbakanı tuttu, istihbaratın başındaki kişiyle içişleri bakanını görevden aldı. Şimdi soruyorum, ey Kosova'nın Başbakanı, kimin talimatıyla sen böyle bir adım attın?” diyerek tepki göstermişti.
FETÖ'NÜN KOSOVA-ABD BAĞLANTISI
Sonraki günlerde Gashi'yi görevden alan ve hedef tahtasına koyan Başbakan'ın FETÖ ile bağlantısı ortaya çıkmıştı. Haradinaj'ın çocuklarını FETÖ okullarında okuttuğu, bağış adı altında FETÖ'ye maddi yardımlarda bulunduğu iddia edilmiş, Başbakan'ın başta ülkesinde olmak üzere Balkanlar'daki FETÖ yapılanması kritik bir rolde olduğu açığa çıkmıştı. O dönem yakalanan 6 FETÖ'cünün, örgütün Balkanlar'dan sorumlu üst düzey yöneticisi olduğu ortaya çıkmıştı. Kosova'dan getirilen 6 FETÖ firarisi, Balkan ülkelerindeki faaliyetlerinin yanı sıra Türkiye'deki örgüt elemanlarının Avrupa ülkeleri ile ABD'ye kaçırılmasını da organize etmekle görevliydi. Güvenlik birimleri, tutuklananlar arasında bulunan Cihan Özkan'ın Balkan ülkelerinde toplanan himmet paralarını yöneterek bunları Pensilvanya'ya aktardığını tespit etmişti.
KOSOVA'DA ABD MÜDAHALESİ VE BASKISI
Gelişmeyi sosyal medya hesabında yorumlayan Startejik Düşünce Enstitüsü yazar Osman Atalay, Kosova'daki gelişmeleri ABD baskısından kaynaklandığını belirtti.
Atalay, şu ifadeleri kullandı:
"ABD, Kosova'daki Sırbistan Belediyeler Birliği sorununda, dayatılan formüle yanaşmayan Albin Kurti hükümetine bir dizi yaptırım ceza kararları alacağını duyurmuştu. Kurti hükümeti ekonomik sosyal siyasal ve hukuki konularda ciddi saldıralar maruz kalacağı görülüyor."