Dünya Bülteni'nin haberine göre; Kosova Meclisinde ülkenin önemli sorunlarına dair konular ve toplantılar halen askıda kalmaya devam ediyor.
Muhalefet ve iktidar arasında şimdilik durumlar sakin görünsede, gelecek toplantıda Karadağ ile sınır anlaşmasının oylamaya sunulması halinde değişebilir. Muhalefet hala Karadağ ile sınır anlaşmasına karşı, iktidar ise anlaşmayı oylamaya hazır. Şimdi ise başka bir sorun mevcut, o da PDK ile LDK'dan oluşan koalisyon hükümetinin, mecliste Kosova ile Karadağ arasındaki Sınır Anlaşmasını onaylamak için yeterli oy oranın sahip olmaması.
İktidar milletvekilleri, söz konusu anlaşmanın meclisten geçmemesi durumunda, bunun Kosova'ya zarar getireceğini düşünüyor. Anlaşmanın biran önce onaylanması gerektiğini düşünen iktidar, bunun ancak uluslarası camianın devreye girmesiyle gerçekleşebileceğini düşünüyor.
KOALİSYONA GİDEN YOL: SINIR ANLAŞMASI
Koha Ditore'nin bugün yazdığına göre Karadağ ile Sınır Anlaşması hakkında karar alındığında, iktidar partileri arasında konuyla ilgili mevcut görüş farkları nedeniyle iktidar koalisyonu soru işaretine gelebilecek.
İktidar ortaklarından Kosova Demokratik Partisi-PDK, bir sene önce bu partinin o zamanki başkanı olan Hashim Thaçi'nin imzaladığı bu anlaşmayla ilgili tutumunu hala resmen açıklamış değil.
Bu yılın başlarında Cumhurbaşkanı seçilen Hashim Thaçi bu görevle üstlenir üstelenmez partideki yetkilerinden vazgeçmiş oldu.
Bu dönemden sonra PDK-nın bazı milletvekilleri, Sınır Anlaşması konusunda görüşlerini yedekle açıklamaya başladılar. Bu hafta ise Sınır Anlaşması konusunda yeni bir tutumla çıkan PDK, ihtilafın Uluslararası Tahkim Mahkemesi tarafından çözülmesi önerisini ortaya attı.
KARADAĞ SINIRI VE TOPRAK KAYBI
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından iki ülke arasındaki 'Sınırın Belirlenmesi Komisyonu' tarafından tayin edilen Kosova- Karadağ sınır çizgisinin 1974 Anayasası ile aynı çizgide olduğunu söyleyerek Kosova'nın 12 bin hektar toprak kaybedeceği sınırın onaylanmasını istenmişti.