Selman'ın görevdeki ilk 100 gününe 2 fırtına, Yemen'de Husilere yönelik "Kararlılık Fırtınası" harekatı ve "Şafak Fırtınası" olarak adlandırılan geniş çaplı kabine değişikliği damgasını vurdu.
Suudi Arabistan'ın yeni Kralı Selman, 23 Ocak'ta oturduğu tahtta kendisini bekleyen birçok sorunla yüz yüze kaldı. Bir kısmı iç bir kısmı dış siyasetle ilgili sorunları birkaç ana başlıkta toplamak mümkün. Buna göre ülkenin dış siyasette karşılaştığı en önemli sorunlar; Husi Ensarullah hareketinin güney komşusu Yemen'de darbe yaparak yönetimi ele geçirmesi, muhalifleri desteklediği Suriye'de düşmeyen Beşşar Esed yönetimi ve tabii iki sorunda da karşı tarafta yer alan İran.
İran'ın bölgede artan nüfuzu ve stratejik dengeleri değiştirebilecek adımlarına karşı hamle geliştirmeye çalışan Kral Selman'ın, Yemen'de, Husilere karşı "Kararlılık Fırtınası" adı altında başlattığı askeri operasyon, ülkenin ve bölgenin gündemini işgal etmiş durumda.
Irak ve Suriye'de büyük ilerleme kaydeden IŞİD'in uzantısı "terör" hareketleri, ülkenin doğusu ile güneyindeki nüfus içinde önemli bir oran teşkil eden ve yönetimi, "baskı" ve "ötekileştirme" politikası uygulamakla itham eden Şii kesim ise, 79 yaşındaki Kral'ın karşı karşıya kaldığı diğer sorunlar.
Devlet kademelerinde köklü değişiklikler
Kral Selman, dün itibariyle geride bıraktığı tahttaki 100 gün içinde 65 karar alarak ülke tarihine geçti. Göreve geldikten yalnızca birkaç saat sonra aldığı 6 kararla, Prens Muhammed bin Naif'i (56), kurucu Kral Abdulaziz'in torununu, 2. Veliaht ve İçişleri Bakanlığı vazifesine, oğlu Prens Muhammed bin Selman'ı (30) da savunma bakanlığına atayan Kral Selman, ilk defa kraliyet ailesinin 3. nesil üyelerini yönetimde karar sahibi duruma getirmiş oldu.
Selman, kamuoyunda önce 29 Ocak'ta sonra da 29 Nisan sabahında, "Şafak fırtınası" olarak adlandırılan, Veliaht Prens Mukrin bin Abdulaziz'in yerine Bin Naif'i, onun da yerine oğlu Muhammedi geçirmesi dahil toplamda 59 karara imza atarak Suudi Arabistan için çok köklü kabul edilebilecek bir adım attı.
Her şeye rağmen bazı siyasi analistler, değişiklikleri farklı yorumlayarak, Kral Selman'ın, ülke tarihinde ilk defa, kurucu Kral Abdulaziz'in hanımı Hassa es-Sudayri'nin çocuk ve torunlarını, "Sudayrileri", yönetimin üst kademesine yani kraliyet, veliahtlık ve 2. veliahtlık makamlarına birlikte taşıdığını belirterek tarafgirlik yaptığını ve bunun, Suudi kraliyet ailesi içinde yeni güç çekişmelerini beraberinde getireceğini söylüyor.