Kudüs geriliminin ardındaki isim: Kushner
ABD'in İsrail Büyükelçiliği'ni Kudüs'ü taşıma planı tüm Ortadoğu'yu karıştırdı. İslam dünyasının sessizliği tartışılırken, Filistin örgütleri ve Türkiye başta olmak üzere birçok noktadan da sert sesler yükseliyor. Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ bu adımın felakete neden olacağını belirterek uyarıda bulundu. Trump'ın ne karar vereceği merak ediliyor...

Oluşturma Tarihi: 2017-12-05 09:30:00

Güncelleme Tarihi: 2017-12-05 09:30:00

ABD Başkanı Donald Trump'un Kudüs için alacağı karar merakla beklenirken, Kudüs geriliminin arkasında Başkan'ın ‘Ortadoğu'da barış' için görevlendirdiği damadı ve başdanışmanı Jared Kushner'ın olduğu biliniyor.

KUSHNER'DAN AÇIKLAMA

Kushner, önceki gün düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nde bir konuşma yaparak Başkanı Donald Trump'ın konuyu halen değerlendirdiğini belirtip, “Başkan karar verdiği zaman bunu size ben değil o söyleyecek” diye konuştu. Kushner ayrıca İran'ın Ortadoğu'daki etkisinin azaltılması için Filistin sorununun mutlaka çözülmesi gerektiğini söyledi.

 

YERLEŞİMLERİN FİNANSÖRÜ KUSHNER

Kushner ailesine ait, Charles ve Seryl Kushner Vakfı'nın Batı Şeria'yı işgal amaçlı inşa edilen yasa dışı yerleşimleri 2006-2015 yıları arasında finanse ettiği biliniyor. Jared Kushner'in o dönem eşyönetici olarak vakıfta rol aldığı belirtiliyor.

"KUSHNER ETKİSİ RAHATSIZ EDİYOR"

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail'le ilişkiler ve Filistin politikasında da damadının etkisinde kaldığı ve bu durumun baştan Dışişleri Bakanı Rex Tillerson olmak üzere, dışişleri bürokrasisini rahatsız ettiği de Amerikan medyasına yansıdı.

"SELMAN'I İKNA ETMİŞTİ"

Trump tarafından ABD'nin Ortadoğu'da başlatacağı yeni “Barış planına” özel elçi olarak atanan Jared Kushner'in, Ekim ayının son haftasında Riyad'a gizli bir ziyaret yaparak Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile birkaç gün süren ikili planlama ve strateji toplantıları yaptığı ortaya çıkmıştı. İkili arasındaki görüşmede Kushner'in Selman'ı Filistin'e ilişkin yeni “Barış Planı” konusunda ikna ettiği belirtiliyor.

SUUDİ ARABİSTAN KARŞILIĞINDA NE ALDI?

Kushner'in sunduğu “Barış planı” uyarınca, kurulacak Filistin devleti/bölgesine Suudi Arabistan'ın milyarlarca dolar destek sağlayacağı belirtiliyor. Riyad'ın “Barış Planı”na onayı ve Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması karşılığında, Kushner'in, Selman'a bölgeye yönelik politikalarında önemli tavizler verdiği değerlendiriliyor. Bu tavizler arasında Katar'a yönelik askeri müdahaleyi de içeren daha sert politikalara onay verilmesinin de bulunduğu değerlendiriliyor.

ABBAS'A TEHDİT İDDİALARI

Kushner'in Muhammed bin Selman ile görüşmesinin hemen ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Riyad'a çağırılmıştı. Riyad'da Muhammed bin Selman ile biraraya gelen Abbas'a yeni “Barış planı”nın sunulduğu belirtilmişti. Toplantı sonrasında Abbas'a ya planı kabul et ya da görevinden istifa et tehdidinin yapıldığı da medyaya yansımıştı. Her na kadar Mahmud Abbas bu iddiayı reddetse de, Riyad'ın konuya ilişkin herhangi bir yorumda bulunmaması dikkatlerden kaçmamıştı.

MAHMUD ABBAS'TAN AKTİF DİPLOMASI

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, “ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması” tartışmalarına ilişkin, aktif diplomasi yürütüyor. Abbas, Afrika Birliği, Arap Birliği, Bağlantısızlar Hareketi, Rusya ve ABD'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsüne bu girişimin engellenmesi için yazı gönderdi. Abbas, yazısında “Böyle bir kararın, barış sürecini baltalayacağını ve bölgeyi daha fazla istikrarsızlığa sürükleyeceğini” vurguladı.

ARAP BRİLİĞİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Arap Birliği, ABD'nin “Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma planlarını” görüşmek üzere, bugün olağanüstü toplanacak. Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Arap Birliği'ne acil toplanma çağrısı yapmıştı.

İSRAİL İŞGALİ BÜYÜYOR

Filistin ile arasındaki barış sürecini akamete uğratan Yahudi yerleşim birimleri inşasını ciddi bir artışla sürdüregelen İsrail hükümetinin, 2017'nin başından bu yana sadece Batı Şeria'da 6 bin 500 ko nutun planını onayladığı belirtiliyor. İsrail makam- larının Kudüs'ün kuzeyindeki Ramat Shlomo Yahudi yerleşim biriminde bin 500, güneyindeki Gilo'da ise 3 bin yeni konutun inşası için alt yapı hazırlıklarına da devam ettiği biliniyor. İsrail'in 1967'de Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü işgalinden beri kurulan 140 yerleşimde yaklaşık 500 bin Yahudi yaşıyor.