Kudüs'te camilere 126 kez baskın
İsrail askerlerinin, nisan ayı içerisinde Kudüs kentindeki Mescid-i Aksa ile el-Halil kentindeki İbrahim Camii'ne toplam 126 kez baskın düzenlediği bildirildi.

Oluşturma Tarihi: 2015-05-04 09:26:19

Güncelleme Tarihi: 2015-05-04 09:26:19

Filistin Dini İşler ve Vakıflar Bakanı Yusuf Deis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail askerleri, geçen ay içerisinde Mescid-i Aksa ile İbrahim camisine en az 126 kez baskın düzenledi" dedi.

İslam alemini Aksa'yı ziyaret etmeye ve Filisin halkına destek olup, sıkıntılarını seslendirmeye çağıran Deis, "İşgalcilerin Aksa ile İbrahim camisini tamamen ele geçirmeye yönelik planlarını bozmak için söz konusu mekanlarda nöbet tutmaya devam edilmesi" çağrısında bulundu.

İsrail'de bazı grupların Mescid-i Aksa'yı yıkma ve yerine tarihi Süleyman Mabedi'ni tekrar inşa planını hızlandırma çağrısında bulunmasının, Aksa'da cami cemaati ve eğitim gören öğrencilere yönelik ihlalleri arttırdığını kaydeden Deis, Aksa'ya yönelik ihlalleri yasal hale getirme çağrıları, içerisindeki restorasyonu engelleme ve Yahudi yerleşimcilerin dini ritüelleri avlusunda yerine getirmesine izin verme girişimlerinin yanı sıra Aksa'ya yönelik siyasi düzlemdeki hamlelerin de arttığını belirtti.

-Yahudi yerleşimciler Aksa'nın avlusuna girdi

Öte yandan  Mescid-i Aksa Müdürü Ömer Kesvani, yaklaşık 34 kişilik bir yerleşimci grubun, Mescid-i Aksa Külliyesi'ne girdiğini, cami cemaatini ve eğitim gören öğrencilerin olayı protesto etmek için tekbirler getirdiğini söyledi. 

Kesvani, radikal grupların Yahudi yerleşimcilere Aksa'ya girme çağrılarının, büyük güvenlik sorunlarına yol açacağını kaydetti.  

İsrail'de başta aşırı sağcı aktivist haham Yehuda Joshua Glick olmak üzere sağcı gruplar, Yahudi yerleşimcilerin Aksa'ya girip dini ritüellerini yerine getirebilmeleri için izin talebinde bulunmuştu.

 İsrail Kanal 7 Televizyonu'nun İsrail polisine dayandırdığı haberde, bir yerleşimcinin Aksa'nın ziyaret kurallarını çiğnediği gerekçesiyle gözaltına alındığı kaydedildi.

Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. Yahudiler, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camii'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i AksaKülliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu inancıyla bu alanda kazı çalışmaları yapıyor.

Aşırı sağcı Siyonist yerleşimciler ve İsrailli yetkililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor. 

Dünyanın farklı ülkelerinden getirilerek İsrail yönetiminin işgal politikası çerçevesinde Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e yerleştirilen Yahudi yerleşimcilerinin silah taşımaları ve Filistinli sivilleri zaman zaman sözlü ya da fiziksel olarak taciz etmeleri, yerel halk ile yerleşimciler arasında sürtüşmelere neden oluyor.

İsrail, 1967'de işgal ettiği Batı Şeria'yı Yahuda ve Samarya şeklinde adlandırarak kendi toprağı olarak görüyor. İsrail İstatistik Bürosu'nun verilerine göre Batı Şeria'da 400 bin, Doğu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Filistin tarafı ise bu sayının açıklananın çok daha üzerinde olduğunu belirtiyor.