Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Kuveyt Kızılay Derneği tarafından Suriye'nin başkenti Şam'ın batısındaki, 7 aydan uzun süredir Beşşar Esed rejimi ve Hizbullah güçlerinin ablukada tuttuğu Madaya için başlatılan yardım kampanyasına 1 milyon dolar bağışta bulunulduğu bildirildi.
Derneğin Başkan Yardımcısı Enver el-Hassavi, yaptığı basın açıklamasında, pazar günü başlatılan ve dün sona eren yardım kampanyasına 1 milyon dolar bağış yapıldığını aktardı.
Kampanyanın, ülkelerindeki içler acısı durumdan dolayı zor durumda kalan kardeş Suriye halkı ile dayanışma çerçevesinde düzenlendiğini belirten Hassavi, derneğin kapılarının, kampanyanın sona ermesinin ardından da Madaya halkına bağış yapmak isteyenler için açık olacağını kaydetti.
Hassavi, değişik bölgelerdeki Suriyeli mülteciler ve Madaya'daki halkın, Esed rejimi ve Hizbullah güçlerinin ablukası ile soğuk hava dalgası nedeniyle zor durumda kaldığını hatırlattı.
İnsanlık trajedisi yaşayan Suriye halkının yanında olmaya devam edeceklerini vurgulayan Hassavi, derneğin insani programları aracılığıyla farklı ülkelerdeki Suriyeli sığınmacılara yardım etmeye, sorunlarını azaltmaya ve imkanlar dahilinde ihtiyaçlarını gidermeye çalıştığını dile getirdi.
Rejim güçleri ve Hizbullah tarafından Temmuz 2015'ten bu yana abluka altındaki Madaya halkı için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından gönderilen insani yardım malzemelerinin ilki Suriye Kızılayı ve Kızılhaç ekiplerinin denetiminde 11 Ocak'ta bölgeye sevk edilmişti. Beldeye ikinci insani yardım konvoyu 14 Ocak'ta ulaşmıştı.
İlk konvoya katılan BM ve Kızılhaç yetkilileri, Madaya'daki durumun kendilerini dehşete düşürdüğünü, sağlıklı tek bir kişi bile görmediklerini ve yetersiz beslenme nedeniyle birçok kişinin hayati tehlikede olduğunu söylemişti. Dünya Sağlık Örgütü'nün Suriye Temsilcisi Elizabeth Hoff, Madaya'da 400 civarında kişinin durumunun çok kritik olduğunu ve acil tedavi edilmesi gerektiğini, bu kişilerin tahliye görüşmelerinin ise devam ettiğini ifade etmişti.
Hizbullah'ın, Madaya beldesinin çevresine mayın döşemesi ve rejim güçlerinin müdahaleleri sebebiyle bölgeden çıkamayan halk, temel gıda maddelerine dahi ulaşamıyor. Abluka sebebiyle bölgede son bir ayda 30'dan fazla kişi açlıktan hayatını kaybetti.
Madaya'da son olarak, tedavi bekleyen 2 hasta daha dün yetersiz beslenme sebebiyle yaşamını yitirdi. Son ölümlerle, insani yardımların ulaşmasının ardından beldede gıda yetersizliği nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 9'a yükseldi.
BM rakamlarına göre yaklaşık 4,5 milyon Suriyeli, ülkede ulaşımın güç olduğu bölgelerde yaşıyor, 400 bini ise abluka altındaki 15 bölgede temel hayati ihtiyaçlarından mahrum bulunuyor.