Kuzey Kore'nin asker gönderme kararı AB'yi Güney Kore'ye yaklaştırıyor
Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderme kararı Avrupa'yı harekete geçirdi. AB ve Güney Kore, artan gerilimlere karşı güvenlik işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

Oluşturma Tarihi: 2024-11-04 16:56:09

Güncelleme Tarihi: 2024-11-04 16:58:04

Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderme kararı, Avrupa Birliği (AB) ve Güney Kore arasında güvenlik işbirliğinin derinleşmesi gerektiğini bir kez daha gündeme taşıdı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bu durumun ortak güvenlik ihtiyacını artırdığını ifade etti.

AB-GÜNEY KORE İŞBİRLİĞİNDE YENİ DÖNEM

Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen AB-Güney Kore Stratejik Diyaloğu öncesi açıklama yapan Borrell, AB ve Güney Kore'nin stratejik ortaklık içerisinde olduğunu belirterek, bölgede artan jeopolitik gerilimlerin, teknolojik risklerin ve iklim değişikliğinin her iki taraf için de önemli tehditler oluşturduğunu vurguladı.

KÜRESEL İSTİKRAR TEHLİKEDE

Hint-Pasifik bölgesi başta olmak üzere dijital dönüşüm, iklim değişikliği ve Çin'in yükselişi gibi küresel gelişmelerin, coğrafi sınırların ötesine geçerek tüm dünyayı etkilediğini belirten Borrell, bu çerçevede işbirliğinin öneminin arttığını ifade etti. Borrell, “Modern siyasi, ekonomik ve güvenlik gelişmeleri sınırları aşmakta ve ortak eylem ihtiyacını artırmaktadır” dedi.

KUZEY KORE VE RUSYA ARASINDAKİ ASKERİ İŞBİRLİĞİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in haziran ayında Kuzey Kore'ye yaptığı resmi ziyarette imzalanan "kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması", iki ülke arasındaki askeri bağları güçlendirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kuzey Kore askerlerinin 27-28 Ekim tarihlerinde ilk muharebe bölgelerine konuşlandırılacağını açıklamıştı.

ABD'DEN KUZEY KORE ASKERİ VARLIĞI AÇIKLAMASI

ABD yetkilileri, Rusya'da yaklaşık 10 bin Kuzey Kore askerinin bulunduğunu, bunlardan 8 bininin Ukrayna sınırına yakın Kursk bölgesinde konuşlandırıldığını bildirdi.