Dolar

34,2505

Euro

36,9768

Altın

3.031,63

Bist

8.837,68

Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiği iddiası! Ortalık karıştı

Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiği iddiası gündemi sarstı. Güney Kore istihbarat birimlerinin, Kuzey'in özel kuvvetlerini izlemek üzere Ukrayna'ya personel gönderebileceği konuşuluyor. ABD ve NATO ise bu gelişmeleri yakından izliyor.

3 Saat Önce Güncellendi

2024-10-23 07:38:26

Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiği iddiası! Ortalık karıştı

Kuzey Kore'nin Rusya'ya destek için Ukrayna'ya asker gönderdiği iddialarının ardından, Güney Kore ve ABD yetkililerinden dikkat çekici açıklamalar geldi. ABD, bu gelişmeyi yakından izlediklerini ve müttefikleriyle istişarede bulunduklarını bildirdi. NATO da iddiaların henüz doğrulanmadığını belirtti. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong ise sert açıklamalar yaparak Güney Kore'yi ve Ukrayna'yı "korkunç sonuçlar" konusunda uyardı.

KUZEY KORE'NİN ASKER GÖNDERDİĞİ İDDİASI ULUSLARARASI KRİZE DÖNÜŞÜYOR

Güney Kore, 18 Ekim'de yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin Rusya'ya destek sağlamak amacıyla Ukrayna'ya yaklaşık 10 bin asker göndermeyi planladığını iddia etti. Bu iddia, uluslararası alanda büyük yankı uyandırdı. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, henüz bu iddiayı doğrulayamayacaklarını belirtirken, Güney Kore'nin de Ukrayna'ya askeri ve istihbarat personeli göndermeyi düşündüğü öne sürüldü.

GÜNEY KORE'DEN İSTİHBARAT HAMLESİ

Güney Koreli bir üst düzey yetkili, Yonhap'a yaptığı açıklamada, "Rusya'ya destek için gönderilen Kuzey Kore özel kuvvetlerinin taktiklerini ve savaş kabiliyetlerini izlemek üzere Ukrayna'ya personel gönderilmesi ihtimali var." dedi. Bu ekipte, Kuzey Kore savaş taktiklerini analiz edebilecek istihbarat birimlerinden ve askeri personelden oluşan uzmanların bulunacağı kaydedildi.

GÜNEY KORE: AŞAMALI ÖNLEMLER ALINACAK

Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Kim Tae-hyo, Kuzey Kore'nin derhal askerlerini geri çekmesi için Pyongyang'a çağrıda bulundu. Güney Kore, Kuzey Kore ve Rusya arasındaki askeri işbirliğinin tehlikeli bir boyut aldığını belirterek, bu işbirliğine karşı "aşamalı önlemler" alacağını duyurdu.

KUZEY KORE: KORKUNÇ SONUÇLARI OLUR!

Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, Güney Kore ve Ukrayna'ya sert eleştirilerde bulunarak, ülkesine karşı yapılacak bir askeri provokasyonun "korkunç sonuçları" olabileceğini ifade etti. Kim, Güney Kore'nin gönderdiği İHA'ların "affedilmeyecek çirkin bir askeri provokasyon" olduğunu belirtti ve nükleer silahlı bir devlete karşı bu tür bir hareketin "hayal edilemez korkunç durumlara" yol açabileceğini söyledi.

"NÜKLEER SİLAHLI BİR DEVLETLE UĞRAŞMAYIN"

Kim Yo-jong, Seul ve Kiev'e yönelik olarak, "deliler" ifadesini kullandı ve bu ülkelerin nükleer silaha sahip bir devlete karşı "rastgele ve pervasızca" sözler sarf ettiğini savundu. Kim ayrıca, Güney Kore ve Ukrayna'yı "ABD tarafından yetiştirilmiş kötü köpekler" olarak nitelendirdi ve ülkesine yönelik olası saldırılara karşı "misilleme ve intikamın nasıl tamamlanacağını" kimsenin bilemeyeceğini vurguladı.

ABD: İDDİALARI İNCELİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin Rusya'ya destek amacıyla Ukrayna'ya asker gönderdiğine ilişkin iddiaları incelediklerini ve müttefikleriyle bu konuda görüştüklerini belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın toplantısında, bu gelişmeleri yakından izlediklerini ve ortaklarıyla istişarelerde bulunduklarını söyledi. Patel, "Eğer iddialar doğruysa, bu Rusya'nın küresel güvenlik üzerindeki tehlikesini bir kez daha gözler önüne seriyor." dedi.

"TEHLİKE ARZ EDER"

Patel, Kuzey Kore'nin Rusya'ya destek amacıyla asker gönderdiği iddialarının doğru çıkması halinde bunun sadece Ukrayna ve Avrupa'nın güvenliği için değil, Hint-Pasifik bölgesi ve küresel güvenlik açısından da ciddi sonuçları olacağını belirtti. Ayrıca, Güney Kore'nin Ukrayna'ya askeri ve istihbarat personeli gönderme planlarını egemen ülkelerin kararları olarak değerlendirdi.

RUSYA'DAN KARMAŞIK AÇIKLAMALAR

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kuzey Kore'nin asker gönderdiği iddiaları hakkında, "Çok fazla çelişkili bilgi görüyoruz. Güney Koreliler bir şey söylüyor, ardından Pentagon bu tür açıklamaları teyit etmediklerini açıklıyor." dedi. Peskov, Kuzey Kore askerlerinin Rusya'da olup olmadığını ve Ukrayna'daki "özel askeri operasyona" katılıp katılmadıklarıyla ilgili soruya "Savunma Bakanlığı ile iletişime geçin." cevabını verdi.

SON VİDEO HABER

'Baş belası' oldu: Dilan Polat'a nefret, tiksinti ve öfke dolu tepkiler

Haber Ara