Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Libya’da 2 kritik gelişme! Yunanistan’dan nota, Türkiye ile anlaşmaya iptal

Yunanistan Dışişleri Bakanlığının, 'SANCO SWIFT' isimli sismik araştırma gemisinin Girit'in güneyi ve batısında yürüttüğü araştırma faaliyetlerine Libya’nın verdiği tepkiye, sözlü notayla yanıt verdiği bildirildi. Diğer bir gelişme ise Libya Temyiz Mahkemesi’nden geldi. Bir yargı kaynağı, Libya Temyiz Mahkemesinin, Trablus hükümetinin Türkiye ile geçen yıl imzaladığı, Mısır ve Yunanistan’ın kabul etmediği, Libya'daki iç krizi de alevlendiren enerji arama anlaşmasını askıya aldığını söyledi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-11 10:35:58

Libya’da 2 kritik gelişme! Yunanistan’dan nota, Türkiye ile anlaşmaya iptal

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Trablus ve Tobruk merkezli iki meclisli yapısıyla dünya gündeminden düşmeyen Libya'dan iki kritik haber geldi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığının, "SANCO SWIFT" isimli sismik araştırma gemisinin Girit'in güneyi ve batısında yürüttüğü araştırma faaliyetlerine Libya'nın verdiği tepkiye, sözlü notayla yanıt verdiği bildirildi. Yunan basınının diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Libya'nın Atina Büyükelçiliğine sözlü nota verdi.

Notada, "SANCO SWIFT" isimli sismik araştırma gemisinin faaliyet yürüttüğü Girit'in güneyi ve batısının, Yunanistan'ın yetki alanında olduğu ileri sürüldü. Türkiye ve Libya arasında imzalanan mutabakat muhtıralarının, Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle tanınmadığının, Libya'nın Atina Büyükelçiliğine iletildiği kaydedildi.

Libya Dışişleri Bakanlığı, 7 Aralık 2022'de, Atina yönetiminin, Akdeniz'de Libya ve Yunanistan deniz sınırlarında, petrol ve doğal gaz arama ve sondaj faaliyetleri için uluslararası şirketlerle anlaşma yapmasını kınamıştı. Libya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan'ın, ülkede yaşanan "krizi fırsat bilerek" deniz yetki alanları konusunda kendi tutumunu Libya'ya dayatmak hedefiyle tartışmalı bölgelerde sismik araştırma yapmak için uluslararası şirketlerle anlaştığı kaydedilmişti.

ENERJİ ARAMA ANLAŞMASINA İPTAL

Diğer taraftan Reuters'in haberine göre; bir yargı kaynağı, Libya Temyiz Mahkemesinin, Trablus hükümetinin Türkiye ile geçen yıl imzaladığı, Mısır ve Yunanistan'ın kabul etmediği, Libya'daki iç krizi de alevlendiren enerji arama anlaşmasını askıya aldığını söyledi. Anlaşma, Ankara ve Trablus'un kendilerine ait ilan ettiği, ancak kısmen Mısır ve Yunanistan'ın da hak iddia ettiği sularda, petrol ve gaz çıkarmayı içeriyordu. Söz konusu anlaşma, Doğu Akdeniz'de rekabeti körükledi ve Trablus'taki Ulusal Birlik Hükümeti ile onun meşruiyetini reddeden doğu merkezli Parlamento arasında siyasi bir krize yol açtı. Trablus Temyiz Mahkemesi, karar hakkında daha fazla ayrıntı vermedi ancak Ulusal Birlik Hükümeti'ne itiraz hakkı bulunuyor.

Türkiye, 2019'da Trablus'a, Mısır tarafından desteklenen doğu güçlerinin başkente yönelik saldırısını savuşturmasına yardımcı olmak için askeri yardım gönderdi.

Haber Ara