Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yaptığı konuşmada Libya'da barış için son aşamaya gelindiğini ve tarafların krizin çözümü konusunda son bir hamle yapmaları gerektiğini belirtti.
BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Başkanı özel temsilci Leon, BMGK'ya verdiği brifingde, Libya'daki krizin sona erdirilmesi için tüm tarafların ve liderlerin gerekli "son hamle"yi yapmaları isteyen Leon, bunun için zamanın gün gittikçe tükendiğini kaydetti.
Leon'un Fransa'nın başkenti Paris'ten video konferans yöntemiyle verdiği brifingde, ekonomik krizin içine düşen ve devlet kurumlarıyla tam bir çöküşün eşiğine gelen ülkenin yeniden eski haline gelmesi için zorlukların ve kaynakların hafife alınmaması gerektiğini ifade etti.
Leon konuşmasında Libya'da tarafların "son bir hamle"yle gerçekleştirilecekleri anlaşmanın ülkedeki siyasi krizi ve askeri çatışmayı derhal sona erdireceğini vurgularken, uluslararası toplumun "Libya devletini desteklemek için hızlı bir şekilde net bir strateji ortaya koyması" gerektiğinin altını çizdi.
Leon ayrıca, Libya'da siyasi kutuplaşmayı ve bölücülüğü aşmanın kolay olmayacağı hatırlatmasında da bulundu.
7 ay önce kurulan UNSMIL'in başkanlığını yapan özel temsilci Leon, misyon olarak siyasi diyalog süreci başlattıklarını ve ülkenin siyasi paydaşları arasındaki güven açığının kapatılmasında önemli bir yol alındığını ifade etti.
"Halkın çektiği acının derecesi şok edici"
Leon, 435 bin kişinin evlerinden ayrılmak zorunda kaldığı Libya'da halkın çektiği acının derecesinin "şok edici" noktada olduğunu belirtti. Ülkede yaklaşık 1 milyon 900 bin kişinin temel sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için acil yardıma ihtiyacı bulunurken, 1 milyon 200 bin kişinin de Bingazi'de ve doğusunda gıda yardımına muhtaç durumda olduğunu ifade etti.
Leon brifingde ayrıca, sadece bu yıl içinde Libya'dan Avrupa'ya gitmek isteyen 2 bin göçmenin Akdeniz'de boğulduğunu hatırlattı.
BMGK'ya bir mektup yazan Libya'nın BM Daimi Temsilcisi İbrahim Debbaşi ise Libya ordusuna yönelik silah ambargosu konusunda muafiyet talebinde bulunurken, açıkça Libya'ya önceden olduğu gibi bir "birleşik demokratik devlet" olarak muamele edildiğini ve ülkenin kurtarılması için hala umudun bulunduğunu kaydetti.
Son bir yıldır, biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi), diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetimin bulunduğu Libya'da geçen ay Tobruk hükümeti üyeleri ve bölgesel liderler bir barış anlaşması imzalamış ve Trablus'taki merkezi yönetim anlaşmaya imza koymamıştı.