Dolar

34,5123

Euro

36,1700

Altın

2.982,65

Bist

9.367,77

Libya'da geçici yönetimi belirlemek için ilk adım atıldı

BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu üyeleri, İsviçre toplantılarının birinci gününde adaylardan ilk grubun taahhütlerini dinledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-01 22:38:51

Libya'da geçici yönetimi belirlemek için ilk adım atıldı

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu (LSDF) üyeleri, 24 Aralık'ta yapılması planlanan seçimlere kadar ülkeyi yönetecek hükümeti belirlemek için İsviçre'de başlayan toplantılar kapsamında adayların ilk kısmının vaatlerini dinledi.

Başkanlık Konseyi üyeleri ve Başbakan olmak üzere 4 yöneticinin yer alacağı yeni geçici hükümete seçilecek isimler, LSDF'nun 74 üyesi tarafından 5 Şubat'a kadar yapılacak oylamayla belirlenecek.

İsviçre'nin Founex kasabasında bir otelde düzenlenen toplantıların birinci gününde, adayların ilk kısmı Arapça alfabetik isim sıralamasına göre video-konferans yöntemiyle toplantıya bağlanırken, LSDF üyelerinin adaylara yönelttiği sorular ve adayların yanıtları BM web sitesinden canlı olarak yayınlandı.

Adaylar, toplantıda, yeni kurulacak geçici hükümete seçilmeleri durumunda, siyasi askeri, ekonomik ve sosyal konularda LSDF üyeleri tarafından sorulan sorulara cevap verdi ve uygulamayı taahhüt ettikleri politikalar hakkında konuştu.

Forum üyelerinin adaylara yönelttiği sorular arasında, LSDF oylamasında çıkacak kararı kabul edip etmeyecekleri, eğer yönetime seçilirlerse LSDF'nin oluşturduğu yol haritasına göre Libya'yı zamanında (24 Aralık 2021) seçimlere götürmeleri ve belirlenen zamanda iktidarı teslim etmeleri, ülkenin bölünmüş haldeki askeri ve güvenlik kurumlarının birleştirilmesi için ne yapacakları ve bunları gerçekleştirmek için çalışacakları kurumlar ve tarafların ne olacağı yer aldı.

Soru yöneltilen tüm adaylar, BM öncülüğündeki LSDF'nin oluşturduğu yol haritasına bağlı kalacaklarına ve ülkeyi 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilen seçimlere götüreceklerine yönelik taahhütte bulundu.

Mişri: Herkes taviz vermeli

Başkanlık Konseyine aday olan, Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, forumun belirleyeceği yürütme otoritesini kabul edip etmeyeceğine yönelik bir soruyu, "Kesinlikle kabul edeceğim ve herkesin de kabul etmesi gerekir." şeklinde cevapladı.

Libya'ya yönelik "olumsuz dış müdahalelerin vatan evlatlarının kendi aralarında çözüme ulaşmasını engellediğini" kaydeden Mişri, "Taraflar arasında bir güven krizi var ve bu yüzden herkes taviz vermeli." dedi.

Mişri, Libya'da güvenliğin sağlanması için yeni seçilecek geçici hükümetin bir fırsat olduğuna işaret ederek, seçim zamanına az bir süre kaldığını ama gerçekleştirilmesinin imkansız olmadığını söyledi.

Mişri ayrıca, Başkanlık Konseyi ve hükümetin çalışmalarını izlemek için LSDF'nun sürmesini ve ihtiyaç duyulması halinde seçtiği yönetimden güvenini geri çekmesini talep ettiklerini belirtti.

Haber Ara