Libya'da ne zaman seçim yapılacak?
BM'nin planlarına göre 10 Aralık'ta seçim yapılması gereken Libya'da çatışmalar sebebiyle seçim gerçekleştirilemedi. Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Fayiz es-Serrac'tan konuya ilişkin açıklama geldi.

Oluşturma Tarihi: 2019-03-06 15:43:27

Güncelleme Tarihi: 2019-03-06 15:43:27

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Fayiz es-Serrac, Libya'da, bu yıl sonuna kadar parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacağını duyurdu. BM Libya Özel Temsilcisi'nin Eylül 2017'de sunduğu üç aşamalı eylem planına göre, ülkede 2018 yılı sona ermeden devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılması amaçlanıyordu. Ancak 10 Aralık 2018'de yapılması planlan seçim gerçekleştirilemedi.

ÜLKE İKİYE BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

Libya, başkent Trablus'ta UMH ile ülkenin doğusu Bingazi'de Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter tarafından desteklenen Tobruk hükümeti arasında ikiye bölündü.

HAFTER ve SERRAC GÖRÜŞMESİ

UMH Başkanı Serrac ile Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter, BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame'nin çağrısı üzerine geçen hafta Abu Dabi'de bir araya gelmişti.

SEÇİM KARARI GÖRÜŞMEDE ALINDI

UMH Başkanı es-Serrac, Trablus'ta yaptığı açıklamada, seçimleri yıl sonuna kadar yapma konusunda Hafter ile anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Hafter'in başında olduğu Libya Ulusal Ordusu, Ocak ayından bu yana ülkenin doğusunda ilerledi ve büyük petrol sahalarını etkisi altına aldı. Ayrıca Hafter güçleri Cezayir sınırına kadar yaklaştıklarını iddia etti.

LİBYA'DA SİYASİ TIKANIKLIK

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta TM, diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre (MGK) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıkmıştı.

BM'nin girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi kurulmuştu. BM Güvenlik Konseyi, UMH Başkanlık Konseyini Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımış ancak konseyin sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'ın baskıları nedeniyle Tobruk'taki TM'de onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.