Libya'nın uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Şu anda bir davet olduğuna göre icabet ederiz." sözlerinin ardından Ankara'dan askeri destek talep edebileceklerini duyurdu.
Libya İçişleri Bakanı Fathi Başağa tarafından yapılan açıklamada, "Trablus'ta savaş şiddetlenirse, askeri destek davetinde bulunabiliriz" denildi.
Reuters ajansının haberine göre Tunus'ta gazetecilere açıklama yapan Başağa, "Eğer çatışmalar yoğunlaşırsa, Trablus'u ve Trablus'ta yaşayanları koruma hakkımız var" dedi.
Türkiye ve Libya'da uluslararası toplumun tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında 27 Kasım'da deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırası imzalanmış, bu anlaşma Doğu Akdeniz'deki diğer ülkelerin tepkisini çekmişti.
Ankara anlaşmayla, Yunanistan- Kıbrıs ve Mısır arasında bir kalkan oluşturduğunu, münhasır ekonomik bölgesinin batı sınırını oluşturduğunu vurguluyor.
LİBYA'DA ÇİFTE HÜKÜMET
2011'de Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından iç savaşa sürüklenen Libya, Birleşmiş Milletlerin de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda bulunuyor. Hafter'e bağlı güçler Nisan ayından bu yana Trablus'ta kontrolü ele geçirmek için mücadele ediyor.
Doğudaki hükümet Fransa, Rusya, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne destek veriyor.