Libya ordusu, Sirte kentinin güneyindeki Carif ve El-Kıbeybe bölgelerinin, ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerden kurtarıldığını duyurdu.
Sirte ve Cufra'nın Güvenliğini Sağlama ve Koruma Operasyon Biriminin Facebook hesabından yapılan yazılı açıklamada, Carif ve Kıbeybe bölgelerinin milislerden arındırıldığı belirtildi, ancak ayrıntılı bilgi verilmedi.
Söz konusu bölgelerin, cumartesi günü başlatılan "Zafer Yolları" isimli operasyon kapsamında kurtarıldığı ifade edildi.
Libya ordusu dün, Sirte'yi Hafter milislerinden temizlemek için kentin banliyölerine askeri sevkiyatı artırmıştı.
Libya ordusu cumartesi günü Sirte, Cufra Askeri Hava Üssü ve çevresindeki bölgeleri Halife Hafter'e bağlı milislerden kurtarmak için "Zafer Yolları" adını verdikleri yeni bir harekat başlattığını duyurmuştu.
Başkent Trablus'un yaklaşık 450 kilometre doğusundaki sahil kenti Sirte'ye ilerleyen Libya ordusu, dün Sirte'nin batısındaki Vişke beldesini Hafter'e bağlı milislerden kurtarmıştı.
Libya Dışişleri Bakanı Seyyale, Fas ve Tunuslu mevkidaşlarıyla görüştü
Öte yandan Libya Dışişleri Bakanı Muhammed et-Tahir Seyyale'nin, Tunus ve Faslı mevkidaşlarıyla yaptığı telefon görüşmesinde, iki ülkenin Libya'daki silahlı çekişmeye çözüm bulunması için temel referans olarak Fas'ta imzalanan Suheyrat Anlaşması'na bağlı kaldıklarını teyit ettikleri bildirildi.
Görüşmede, Fas Dışişleri Bakanı Burita'nın Libya'da herhangi bir siyasi çözüm için temel referansın Fas'ta imzalanan Suheyrat Anlaşması olduğunu söyledi.
Görüşmede iki ülke arasındaki istişare ve koordinasyonun sürdürülmesinin zorunluluğu vurgulandı.
Tunus Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada ise Dışişleri Bakanı Nureddin er-Ray'ın Cezayir, Fas, Mısır ve Libyalı meslektaşlarıyla telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.
Açıklamada, telefon görüşmelerinde, Libya'nın istikrarı, güvenliği, egemenliği ve toprak bütünlüğünü garanti altına alan siyasi anlaşma ve ilgili uluslararası meşruiyet kararlarının belirlediği gibi, Tunus'un Libya halkı ve devletinin kurumlarını destekleyen değişmez pozisyona sahip olduğunun yeniden vurgulandığı kaydedildi.
Libya'daki krizin aşılması için Fas'ın Suheyrat kentinde 2015 yılında gerçekleştirilen Libya konulu toplantıdan çıkan sonuçlar ve imzalanan anlaşma Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilmişti. Anlaşma gereği, Libya'da geçiş sürecini yürütmek üzere Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) görevlendirilmişti.
Anlaşmaya göre, yasama için Tobruk'ta Temsilciler Meclisi ve danışma kurumu olarak da Libya Devlet Yüksek Konseyi olmak üzere iki parlamento kanadı kurulmuştu.