AA'nın haberine göre İngiltere Başbakanı Theresa May'in, ilk defa düzenlenen zirve çerçevesinde Polonyalı mevkidaşı Beata Szydlo ile yapacağı ikili görüşmede Brexit ve savunma alanındaki iş birliği konularına odaklanması öngörülürken, iki ülke bakanlarının da dış politikadan savunma ve güvenliğe, ticaret ve yatırımdan bilim ve teknolojiye kadar çeşitli alanlardaki iş birliklerinin derinleştirilmesini ele alması bekleniyor.
Zirveye katılmadan önce gazetecilere açıklamada bulunan May, ülkesinin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararının (Brexit) iki ülke arasındaki ilişkiyi zayıflatmayacağı konusunda kararlı olduğunu belirterek "Bu nedenle türünün ilki bu zirveye ev sahipliği yapıyorum. Zirveyle ilişkimizde yeni bir sayfa açıyoruz. Önümüzdeki yıllarda milletlerimizin refahı ve güvenliğinden emin olmak için daha yakın çalışacağız. İş birliğimizi bir üst seviyeye taşımaya ve Birleşik Krallık ile Polonya'yı, Avrupa'da stratejik ve güçlü müttefikler yapmaya kararlıyız" dedi.
Zirve çerçevesinde Birleşik Krallık ve Polonya arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesinin amaçlandığı "Britanya-Polonya Sivil Toplum Forumu" adlı etkinliğin temellerinin atılması bekleniyor. İlki gelecek yıl Polonya'da düzenlenmesi planlanan toplantının her iki ülkenden iş adamları, toplum liderleri, akademisyenler ve gazetecileri bir araya getirmesi hedefleniyor.
Öte yandan, İngiltere'nin Brexit kararının, adada yerleşik ortalama 3,3 milyon AB vatandaşlarının haklarına ilişkin oluşturduğu belirsizliğin Başbakan May üzerinde baskı yarattığı belirtiliyor. Birleşik Krallık topraklarında 800 binden fazla Polonyalı yaşıyor.
İngiltere Başbakanı Theresa May geçen ay yaptığı açıklamada, Brexit sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin 2017'nin Mart ayı sonuna kadar devreye alınacağını bildirmişti. İngiltere'nin bu adımı atmasıyla adadaki AB vatandaşlarının hakları da dahil olmak üzere ülkenin AB'den ayrılış anlaşmasının şartlarının belirlenmesi için iki yıllık süreç başlamış olacak.
23 Haziran'da yapılan AB referandumunda İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler'den oluşan Birleşik Krallık halkının yüzde 51,9'u AB'den ayrılmaya destek vermişti.