Lübnan’daki Suriyeli mültecilerin “mezar” sıkıntısı: “Naaşı evde bekletiyoruz”
Suriye’deki savaştan kaçarak Lübnan’a sığınan mülteciler, mülteci olmanın yanında yeni bir sıkıntı ile karşı karşıya. Suriyeli mülteciler, vefat eden yakınlarını defnedecek mezarlık bulamıyor.

Oluşturma Tarihi: 2016-06-17 20:00:58

Güncelleme Tarihi: 2016-06-17 20:00:58

TİMETURK I HABER MERKEZİ
MELAHAT KEMAL

Suriye'deki savaştan kaçarak Lübnan'a sığınan mültecilerinden Savsan Ebu Halid isimli anne kızının hayatını kaybetmesine üzülemeden yeni bir sıkıntı ile karşı karşıya kaldı; vefatının ardından beş gün geçmesine rağmen küçük kızı defnedecek bir mezarlık bulunamadı.

“NAAŞI EVDE BEKLETİYORUZ”

Lübnan'a sığınan ve Beyrut kırsalında 10 metre karelik küçük bir barakada 3 çocuğu ve eşi ile birlite yaşayan Suriyeli mülteci anne Savsan Ebu Halid, defnedecek yer bulamadıkları için vefat eden kızını beş gündür evde bekletmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Anne Savsan “Naaşı evde bekletmek zorunda kaldık. Kahroluyorum, artık kokuya dayanamıyoruz” dedi.

Naaşı almayı kabul eden en yakın mezarlığın Beyrut'un 90 kilometre uzağında Trablus'ta olduğunu söyleyen acılı anne “Eşim oraya da gitti, bir mezar yeri için 250 dolar istemişler” sözleriyle içinde bulunduğu sıkıntılı durumu ifade etti.

LÜBNAN MEZARLIKLARI DOLDU

Suriye savaşının başladığı dönemlerde Lübnan'daki mezarlıklar Suriyelilerin naaşlarını kabul ediyordu. Zaman içinde hayatını kaybeden Suriyelilerin sayısının artması ile dolan Lübnan mezarlıklarında kalan sınırlı sayıda mezar da Lübnan vatandaşları için arılıyor.

Ebu Halid gibi çok sayıda Suriyeli mülteci vefat eden yakınlarını defnedecek mezar bulamamanın sıkıntısını yaşıyor.

MÜLTECİLERERE “MEZAR YOK”

Lübnan'da hizmet veren Dar'ül Fetva isimli yardım kuruluşunun proje müdürü Kerime Huceyr, Suriyeli mültecilerin yaşadığı mezarlık sıkıntısını “Beyrut'ta boş tek bir mezar bile yok” şeklinde ifade etti.

Uluslar arası yardım kuruluşları ölen insanlarla ilgilenmiyor, bu aileler için çok büyük bir sıkıntı” diyen Huceyr, Lübnan'da yeni mezarlıkların açılması için mücadele verdiklerini söyledi.

BİR DEFİN İÇİN 150 DOLAR

Beyrut'un bir saat güneyinde bulunan Daraya köyündeki Suriyeli mültecilerin defedildiği mezarlık geçtiğimiz Ocak ayında doldu.

1993 yılında çalışmak üzere Lübnan'a göçen Suriyeli duvar ustası Ebu Abdu. Daraya mezarlığının dolması üzerine bir arazi satın alarak mültecilerin defin işlerini düzenlemeye başladı.

1,500 metre kare bir arazi satın aldım. Bu sayede mültecileri defnetmeye devam edebileceğiz” diyen Ebu Abdu, her defin işleminden 150 dolar aldığını bu para ile de satın aldığı arazinin parasını ödediğini belirtti.

Ebu Abdu'nun açtığı yeni mezarlıkta Deyrzor, İdlib ve Halep gibi Suriye şehirlerinden göçmek zorunda kalmış hali hazırda 34 yetişkin ve 25 çocuk defnedilmiş bulunuyor.