Dolar

34,2716

Euro

37,6305

Altın

2.901,96

Bist

9.051,15

Lübnan Oturumu AP'de Gerginlik Yarattı

AP oturumunda Borrell'in 'Lübnan işgal edildi' sözleri aşırı sağcı milletvekillerinin tepkisine neden oldu. Gergin tartışmalar, Avrupa'nın İsrail politikalarındaki durumu tekrar gözden geçirmesi gerektiğini ortaya koydu.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-10-08 15:23:38

Lübnan Oturumu AP'de Gerginlik Yarattı

Avrupa Parlamentosu'ndaki oturumda, AB Komisyonu Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in Lübnan'ı işgal ettiğini ve ülkenin zor bir dönemden geçtiğini belirtti. Bu ifadeler, aşırı sağcı milletvekillerinin tepkisini çekti.

GERİLEN TARTIŞMALARLA DOLU OTURUM

Fransa'nın Strazburg kentindeki AP Genel Kurulu'nda "Orta Doğu'da Şiddetin Tırmanması ve Lübnan'daki Durum" başlıklı bir oturum düzenlendi. Borrell, Lübnan'daki durumun kötüleştiğini ve nüfusun yüzde 20'sinin zorla yerinden edildiğini aktardı. Lübnan ordusunun Hizbullah karşısında yeterli bir denge unsuru olamayacağını ifade etti.

AŞIRI SAĞCI MİLLETVEKİLLERİNDEN TEPKİLER

Borrell'in konuşması sırasında, bazı aşırı sağcı milletvekilleri, "İsrail'in terör tehdidine karşı kendini savunduğunu" savunarak, sivil kayıpları göz ardı etti. Bu durum, oturumun gergin geçmesine neden oldu. Bazı milletvekilleri, Borrell'in sözünü keserek salonu terk etti.

SOL VE LİBERAL MİLLETVEKİLLERİNDEN YAPTIRIM ÇAĞRISI

Sol Grup üyesi İrlandalı Lynn Boylan, Gazze'de süregelen durumu eleştirerek, AB-İsrail Ortaklık Anlaşması'nın askıya alınmasını talep etti. Sosyalist milletvekili Hana Jalloul ise, İsrail'in bombardımanlarını savaş suçu olarak değerlendirdi. Liberal milletvekili Abir Al-Sahlani de benzer şekilde İsrail ile yapılan ortaklık anlaşmasının sonlandırılması gerektiğini vurguladı.

KEFİYE İLE KONUŞMA YASAKLANDI

Oturum sırasında, Filistin asıllı milletvekili Rima Hassan ve Yeşiller Grubu milletvekili Ana Miranda Paz, kefiyelerini çıkarmaları konusunda uyarıldı. Hassan, İsrail'in cezadan uzak kalma pratiğine dikkat çekerek, "Saldırgan kim ve saldırıya uğrayan kim?" diye sordu.

SON VİDEO HABER

'Arsa benim' dedi, yolu kapattı

Haber Ara