Macaristan'ın AB'den atılması teklif edildi
Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Macaristan’ın Avrupa’nın temel değerlerinde aykırı davranmaktan ötürü Avrupa Birliği'nden atılmasını istedi..

Oluşturma Tarihi: 2016-09-13 19:23:19

Güncelleme Tarihi: 2016-09-13 19:23:19

AB'nin temel değerlerinin Macaristan tarafından ağır bir şekilde ihlalini kabul edemeyeceklerini belirten Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, "Macaristan gibi her kim savaş sığınmacılarına karşı duvar örerse ya da her kim basın ve adalet özgürlüğünü ihlal ederse AB'den dışlanmalıdır." ifadelerini kullandı.

Asselborn, Macaristan'da sığınmacılara neredeyse "hayvan gibi davranıldığına" dikkati çekti.

MACARİSTAN'IN AB'DEN ATILMASINI İSTEYEN LÜKSEMBURG'A TEPKİ

Öte yandan, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn'un, Macaristan'ın Avrupa'nın temel değerlerinde aykırı davranmaktan ötürü AB'den atılması talebiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Macar Haber Ajansına (MTI) konuşan Szijjarto, Macarların kimlerle beraber yaşamak isteyeceğine kendilerinin karar vereceğini belirterek, "Macarlar tarih boyunca Avrupa'yı korudu, şimdi de aynısını yapıyor. Macarlar 2 Ekim'de yasa dışı göç, Brüksel'in zorunlu kotası ve Jean Asselborn tipi insanlar hakkındaki fikirlerini beyan edecek. Bu hakkı ne Brüksel bürokratları, ne de Lüksemburg Dışişleri Bakanı alamaz." dedi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı'nın, Avrupa'nın güvenliğini ve kültürünü imha etmeye çalıştığını iddia eden Szijjarto, "Bugüne kadar da Jean Asselborn'un ciddiyetsiz bir karakter olduğunu biliyorduk. Brüksel'den sadece birkaç kilometre uzakta olduğu belli; sinirli, kibirli ve azarlayıcı. Macaristan'ı AB'den atmak istiyor ama kendisini ciddiye alınacak siyasilerin arasından çoktan attırdı. Bir nihilist gibi Avrupa'nın güvenliğinin ve kültürünün yok edilmesi konusunda hiç yorulmadan çalışıyor." diye konuştu.

SIĞINMACI GİRİŞİNİ FİİLEN ENGELLEYEN İLK ÜLKE MACARİSTAN OLMUŞTU

Avrupa'nın sığınmacı almasına karşı olan Macaristan, sığınmacıların girişini fiilen engelleyen ilk ülke olmuştu. Macaristan Başbakanı Victor Orban, sığınmacıları ülkesine sokmamak için çeşitli adımlar atmıştı. Sırbistan ve Hırvatistan sınırına çit ve duvar ören Macaristan, ülkeye yasa dışı girişi ve çitlere zarar vermeyi de cezalandıran yasalar getirmişti.

Çeşitli insani kuruluşları raporlarında, Macaristan'ın, ülkeden izinsiz geçmeye çalışan sığınmacılara acımasızca davrandığını açıklıyor.

ÜYELİK OY BİRLİĞİYLE DONDURULABİLİYOR

AB kurallarına göre bir ülkenin üyeliği diğer ülkelerin oy birliği ile dondurulabiliyor.

AB, 2000 yılında Avusturya'da aşırı sağcı partinin hükümette yer alması sonrasında bu ülkenin AB'deki oy hakkını geçici olarak dondurmuştu.

Öte yandan, Macaristan'da 2 Ekim'de yapılacak referandumda halka, sığınmacıların AB'nin kota sistemine göre ülkeye alınıp alınmaması sorulacak.

.