TIMETURK | HABER MERKEZİ
Başar Esed'in, İran ve Rusya'nın Suriye denkleme dahil olması ile varlığını korumasının, bu ülkede çok sayıda para ve askeri mühimmat kaybeden Avrupa ülkelerinin fikrini değiştireceğine dair yorumlar yapılıyordu. Savaşın başından beri muhaliflere sağlanan desteğin yeterli olmaması ve para, mühimmat konusunda sıkıntı çeken muhalif cephenin yıllar içerisinde ayrışması ile Esed'in koltuğuna daha sağlanm sarılması bu varsayımın hayata geçmesine sebep oldu. Savaşın başladığı 2011 yılından itibaren Beşar Esed aleyhine sert bir tavır takınan Fransa'dan U dönüşü geldi.
MACRON'UN 'ESED'Lİ GEÇİŞ' AÇIKLAMASI
Ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron temmuzda yaptığı açıklamada, Esed'in yerine geçecek "meşru bir halef" göremediğini ve Esed'in görevden uzaklaştırılmasının bir "ön şart olmadığını" söylemişti. Macron, öncelikli hedefin Suriye'deki IŞİD tehdidini sona erdirmek olduğunu vurgulamıştı.
François Hollande dönemine göre bu konuda önemli bir politika değişikliğinin işareti olarak algılanan açıklamadan haftalar sonra, bugün Fransa Dışişleri Bakanı Jen-Yves Le Drian konuştu.
"HALKINI KATLEDEN ESED..."
RTL radyosuna röportaj veren Le Drian, "Esad ile barış inşa edemeyiz. Çözüm o olamaz. Çözüm yeni bir anayasa ve seçimlere gidecek bir siyasi geçiş için takvim oluşturmaktır. Bu geçiş de Esad ile olamaz" dedi.
DIŞİŞLERİ BAKANI DRİAN
Macron, donan siyasi çözüm sürecini yeniden başlatacak yeni bir irtibat grubu kurmak için Le Drian'ı görevlendirmişti.
Cenevre'de yedi tur yapılan barış görüşmelerinden sonuç alınamamıştı. Türkiye, İran ve Rusya'nın liderlik ettiği Astana sürecinde ise eylül ortasında yeni bir tur görüşme planlanıyor.