Macron’un, Napolyon düşmanlarına 'Onur Nişanı' verecek olması Fransızları kızdırdı
Fransızlar, Cumhurbaşkanı Macron’un Fransa’da her yeni yılda verilen ülkenin en yüksek onur nişanı olan Legion d’Honneur’un, Napolyon’un eski düşmanı İngilizlere verilecek olmasına tepki göstererek, “Macron, Fransa’nın tarihini yeniden okuması iyi olurdu” hatırlatmasında bulunarak, kızgınlığını dile getirdiler.

Oluşturma Tarihi: 2020-01-02 11:24:04

Güncelleme Tarihi: 2020-01-02 11:24:04

Fransızlar, Cumhurbaşkanı Macron'un Fransa'da her yeni yılda verilen ülkenin en yüksek onur nişanı olan Legion d'Honneur'un, Napolyon'un eski düşmanı İngilizlere verilecek olmasına tepki göstererek, “Macron, Fransa'nın tarihini yeniden okuması iyi olurdu” hatırlatmasında bulundular.

Le Figaro dergisi, ilk kez 1802 yılında Napolyon Bonaparte tarafından başlatılan onur nişanı Legion d'Honneur'un, bu yıl ‘Charles De Gaulle' yılı sırasında Londra şehrine verileceğini bildirdi.

Fransız asker ve siyasetçi De Gaulle, İkinci Dünya Savaşı'nda Fransa'nın Nazi işgali sırasında İngiliz başkentinde sürgünde yaşamıştı.

Le Figaro dergisi; Cumhurbaşkanı Macron'un, onur nişanı Legion d'Honneur'u Napolyon'un eski düşmanı İngilizlere verme kararına Fransızların sıcak karşılamadığını belirterek; vatandaşların tepkilerini de sayfalarına taşıdı.

Bir Fransız vatandaşı, “Macron, Fransa tarihini yeniden okuması iyi olurdu. Onur Nişanı'mızın tasfiye satışı devam ediyor” dedi .

Başka bir Fransız vatandaşı da, "Bay Macron, Fransız mirasını yok etmeye devam ediyor" yorumunda bulundu.
Başka biri de, “Acaba yapılan 1 nisan şakası mı” diye merak etti.

Onur nişanı Legion d'Honneur'u kimin alması gerektiği sorusuna ise bir Fransız vatandaşı şöyle konuştu:
“Cumhurbaşkanı Macron dikkatini bu önemsiz konulardan ziyade Fransa'da devam eden emeklilik reformuna karşı düzenlenen grevleri çözmeye odaklanması daha iyi olurdu..”

Başka bir Fransız da, tepkisini şöyle dile getirdi:
“Legion d'Honneur'u, Londra şehrine vermekten başka daha ciddi ve daha acil bir şey yok mu? Örneğin, emeklilik reformu konusundaki tartışmaları hızlandıramadı ” dedi.

Macron, hükümetinin Fransız sisteminin önerdiği değişikliğe karşı Aralık ayı başında başlayan grevler konusunda sendikalarla henüz bir karara varmadı. Sendikalar, ulaşım sistemini haftalarca zor durumda bırakan protestolarını Yeni Yıl'da hızlandırma sözü verdiler.

BİRÇOK BİLİM ADAMI SANATÇI VE AYDIN
‘LEGION d'HONNEUR' NİŞANINI REDDETMİŞTİ

Öte yandan Fransa'nın en büyük nişanı olan Legion d'Honneur dağıtımında daha önce de ciddi skandallar yaşanmıştı. İlk kez 1802 yılında Napolyon Bonaparte tarafından başlatılan “Legion d'Honneur” nişanını reddeden sanatçı, bilim adamı ve aydınların listesi ve red gerekçeleri bugün hala hafızalarda yerini koruyor. Louis Aragon, Marcel Ayme, Albert Camus, Claude Monet, Hector Berlioz, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Georges Brassens, George Sand, Littré, Courbet, Daumier, Maupassant, Eugène Le Roy bu ödülü reddeden ünlü isimler arasında yer alıyor.

Fransızların ünlü şarkıcısı Leo Ferre “Utanç gibi kırmızı ve mutsuz kurdela” diyerek reddetmişti. Yine Fransızların büyük şarkıcısı Georges Brassens “Affetmeyen öldürücü nişan” diyerek ödülü almamıştı. Ünlü ressam Calude Monet, yazar ve düşünürler Georges Bernanos, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Albert Camus da Legion d'honneur ödülünü reddeden ünlü isimler arasında.

Legion d'Honneur, 1864 yılında ünlü besteci Hektor Berliotz tarafından reddedildi. Fransa'nın en büyük bilim çifti Pierre-Marie Curie de, “Bilim şeylerle ilgilenir, insanlarla değil. Bu ödülü gerekli görmüyoruz” diyerek reddettiler.

Yine dünyaca ünlü romancı George Sand da, “Bunu yapmayın dostlar, yüz yaşında bir yaşlı gibi anılmak istemiyorum” sözleriyle ödülü reddetti. 1960'ların filozof ve yazar çifti Jean Paul Sartre ile Simone de Beauvoir “ Yazar, onurlu bir nedenle de olsa, özgürlüğünü sınırlayan, kendisini kurumsallaştırmaya çalışan her şeyi reddetmelidir” diyerek 1945 yılında bu ödülü geri çevirdi. Sartre, 1964 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü de reddetti.

Sinema oyuncuları Bourvil ve Annie Cordy ise General Charles De Gaulle'ün kendilerine layık gördüğü ödülü“alçak gönüllü kalma tercihiyle” reddettiler. Retçiler listesindeki bir diğer ünlü isim, komedyen/ oyuncu Coluche de, “Eğer bana bu ödülü vermekte ısrar ederlerse törene külotla giderim ve nereme takacaklarını bilemezler ” diye uyarınca Coluche ödül listesinden çıkarılmıştı.

Eski Bakan ve Sayıştay başkanı Philippe Séguin ise, 1944'te savaşta ölen ve ödülü asıl hak eden babasına Legion d'Honneur verilmediği için reddetti.

Son olarak, 2012 yılında kanser araştırmaları uzmanı bilim kadını Annie-Thebaud-Mony, « Hükümetler endüstriyel cinayetlerin sorumlusu » diyerek, 2013 yılında çizgi romancı yazarı Jacques Tardi de muhalif olması nedeniyle ödülü reddetmişti.

2014 yılında hükümet 965'i askeri olmak üzere 1926 kişiyi ödüle layık gördü. Hükümetler 2007'den bu yana ödül verdikleri isimler için ‘kadın-erkek eşitliği' ilkesini uyguluyor.Legion d'Honneur bu güne kadar sivil ve askeri alanda 92 bin kişiye verildi.