Maduro, dışişleri bakanı ve diğer kurmaylarının yanı sıra eşi Cilia Flores'in de anayasanın yeniden yazılması için oluşturulacak özel bir mecliste yer almak üzere yarışan adayların seçimlerine öncülük edeceğini bildirdi.
Sosyalist Partinin öne çıkan isimlerinden Diosdado Cabello, söz konusu meclise adaylığını koyabilmek için kongredeki görevinden istifa edeceğini belirtmişti.
Maduro'yu seçimlerden kaçınmakla suçlayan muhalefet, anayasayı hazırlayacak meclise delege seçme kurallarının daha çok hükümet yanlısı olmasını eleştiriyor.
NELER YAŞANDI?
Anayasanın yeniden yazılması için bir halk meclisinin toplanmasını içeren kararnameyi ay başında imzalayan Maduro, bu kararnameyi imzalarken, yeni anayasaya siyasi partiler değil işçiler tarafından karar verileceğini söylemişti.
Venezuela Başsavcısı Luisa Ortega Diaz, Maduro'nun, mayıs ayı başında imzaladığı ve anayasanın yeniden yazılması için bir halk meclisinin toplanmasını içeren kararnameyi kabul etmeyeceğini duyurmuş ancak Maduro, anayasanın yeniden yazılma sürecinin devam edeceğini bildirmişti.
Muhalefet liderleri daha önce Maduro'nun yeni anayasa yapılması çağrısına, kendisini iktidarda tutacak "büyük bir sahtekarlık" sözleriyle tepki göstermişti.
Venezuela'da devam eden hükümet karşıtı gösterilerde, 28 Mayıs'ta bir gencin daha öldüğü bildirilmişti. Cesar Pereira adlı 20 yaşındaki gencin ölümüyle, ülkede mart ayından bu yana devam eden Maduro karşıtı gösterilerde ölenlerin sayısının 60 çıktığı belirtilmişti.
Venezuela'da kıtlık, yüksek enflasyon ve artan suç oranlarından kaynaklanan toplumsal hoşnutsuzluk, Nicolas Maduro liderliğindeki hükümetin kontrol ettiği Yüksek Mahkemenin, mart ayında Kongrenin yetkilerini elinden aldığını açıklamasıyla sokak protestolarına dönüşmüştü.
Muhalefet, ölümlerden orantısız güç kullanan güvenlik kuvvetlerini ve hükümet yanlısı milisleri sorumlu tutuyor. Maduro ise protestolara katılan aşırı sağcı radikallerin suç çeteleriyle iş birliği içinde şiddeti körüklediğini savunuyor.