Cumhurbaşkanı İvanov, başkent Üsküp'teki Cumhurbaşkanlığı Rezidansı'nda yaptığı açıklamada, bu yasanın, tartışması yapılmadan, uzmanlar, akademisyenler ile muhalefetin katılımı olmadan oylandığını belirtti.
Yasa onaylanmadan önce kısa vadeli siyasi puan kazanmak adına "kapanmış konuların tekrar açılmaması gerektiğini" söylediğini anımsatan İvanov, bunun Makedonya Cumhuriyeti ve halkının daimi çıkarları için zarar teşkil ettiğini kaydetti.
İvanov, "Bu yasa ile tüm devlet organlarına çok maliyetli paralellik getirilecek. Bu da bu organların tamamen bloke ve fonksiyon dışı olmasına yol açacak. Bununla birlikte Makedonya Cumhuriyeti'nin birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tehdit oluşturması söz konusu." diye konuştu.
Bu yasayla ilgili kararnameyi imzalamamak için birkaç nedene değinen İvanov, "Diyalog ve birlikte yaşama ruhu çerçevesinde, adil ve genelde kabul gören yasalar yoluyla çok etnikli bir toplum kurmak yerine biz, sadece Arnavutçayı favorize eden adil olmayan bir yasa getirdik." şeklinde konuştu.
İvanov, Makedonya Meclisine gönderdiği mektupta kararına ilişkin yasal açıklama yaptığını kaydetti.
HÜKÜMET, İVANOV'UN KARARINA TEPKİLİ
Öte yandan, Makedonya hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı İvanov'un kararının üzüntüyle karşılandığı ifade edildi.
Bu yasanın Makedonya Anayasası'na uygun olduğu kaydedilen açıklamada, hükümetin, ülkede yaşayan Makedon, Arnavut, Türk, Sırp, Ulah, Roman, Boşnak vatandaşların ortak ülkesi olma yönündeki politikaları izlemeye devam edeceği belirtildi.
Açıklamada, "Yasa gözden geçirilmek üzere Venedik Komisyonu'na gönderilecek ve tüm uyarılar yasa metnine dahil edilecek. Bu durum yasanın, etnik toplulukların dillerinin kullanımına ilişkin Avrupa standartlarına aykırı olmadığının bir garantisi olacaktır." değerlendirmesinde bulunuldu.
Dillerin Kullanımı Yasası, Makedonya Meclisinde 11 Ocak'taki oturumda yapılan ilk oylamada 69 "evet" oyu kullanılmış ve ikinci aşamaya geçilmişti. "Badinter İlkesi" kapsamında gerçekleşen ikinci oylamada ise ülkedeki diğer toplulukların temsilcisi 28 milletvekilinden 27'si "evet", biri ise "çekimser" oy kullanmış ve yasa meclisten geçmişti.
Muhalefetteki İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği (VMRO-DPMNE) milletvekilleri ise oylamaya katılmamıştı.
Yasa ilk olarak geçen yıl 5 Eylül'de Meclisin Avrupa İşleri Komisyonunda görüşülmüş, ardından meclis gündemine alınmıştı.
Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Mecliste yaptığı yıl sonu değerlendirmesinde, yasa tasarısına tepki göstererek, bu tasarının devletin üniter yapısına tehdit oluşturduğunu ve Anayasa'yı ihlal ettiğini savunmuştu.