Maliye Bakanı: Bize yapılan terörizm
Yunanistan'da yarın halk oylaması var. Yunan halkı kreditörlerin taleplerini oylayacak. Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, ülkesine yönelik tavrı 'terörizm' diye niteledi.

Oluşturma Tarihi: 2015-07-04 17:52:30

Güncelleme Tarihi: 2015-07-04 17:52:30

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, İspanya'da yayınlanan El Mundo gazetesine konuştu. Referandumdan "evet" çıkarsa istifa edeceğini açıklayan Varufakis, Troyka ve Brüksel'in referandumda "evet" oyu çıkması için uğraş verdiğini söyleyerek bu durumun Yunan halkının aşağılanması anlamına geleceğini söyledi. Varufakis'e göre, Avrupa'nın olağan sistemi eleştiren Yunanistan'daki Syriza ve İspanya'daki Podemos gibi partilere ihtiyacı var.

Varufakis pazar günkü oylamada hangi sonuç çıkarsa çıksın Avrupa Birliği (AB) ile bir anlaşma olacağına inandığını da vurgulayarak buna hem Yunanistan'ın hem de Brüksel'in ihtiyacı olduğunu ifade etti.

"Yunanistan duvara çarparsa, trilyon dolarlar kaybolacak. Bu çok fazla para ve Avrupa'nın buna izin verebileceğine ihtimal vermiyorum."

AB'nin üye ülkelerde demokrasi istemediğini savunan ve Yunanistan'a tavrını "şantaj" ve "terörizm" olarak yorumlayan Varufakis, şunları söyledi:

"Biz ne istiyorsak onu yapın diyorlar. Bize paket sunuyorlar onu yürürlüğe koymamızı istiyorlar. Biz bağımsız bir ülkeyiz. Yunanistan'ın geleceği ile ilgili kararları Yunan halkı verir. Ancak bu isteğimize sıcak bakmıyorlar. Bize danışma hakkı vermiyorlar."

"Evet" ve "hayır"lar başa baş

Ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan'da pazar günü halk, kreditörlerin Yunanistan'a nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesi konusunda karar verecek.

Yunanistan'da, en son 1974'te yapılan halk oylamasında oy kullanan Yunan halkı 39 yıllık aradan sonra, ülkenin geleceğiyle ilgili kritik bir konuda görüş belirtecek.

Ülke genelinde kayıtlı toplam 9 milyon 855 bin 29 seçmenin yaklaşık 20 bin sandıkta oy kullanacağı seçimlerde oy verme işlemi saat 07:00'da başlayacak ve 19:00'da sona erecek.

Seçmenlerin, sandık başlarına konulacak tek oy pusulasında ‘evet', ya da ‘hayır' seçeneğini işaretleyerek oylarını kullanacağı oylamanın sonucunun 2 saat içerisinde açıklanması bekleniyor.

Yunan anayasasına göre, halk oylamasının geçerli ve bağlayıcı olması için, kayıtlı seçmenin yüzde 40'nın oyuna ihtiyaç var. Buna göre, Pazar günkü halk oylamasının resmiyet kazanması için, en az 3 milyon 942 bin 12 kişinin sandık başına giderek oylarını kullanması gerekiyor.

Pazar günü yapılacak halk oylamasının Yunanistan'a maliyetinin 100 milyon euroyu bulacağı tahmin ediliyor.

Anketlerde ‘evet' ve ‘hayır'lar başa baş gidiyor

Halk oylamasının sonucuyla ilgili yapılan son kamuoyu anketleri ‘hayır' ve ‘evet' oylarının baş başa gittiğini gösterirken, oylamanın sonucunu kararsızların oylaları belirleyecek.

Atina'da yayımlanan Protothema gazetesinin Alco Gallop şirketine yaptırdığı son araştırma sonuçları, halkın yüzde 41,7'sinin ‘evet' diyeceğini, yüzde 41,1'inin tercihinin ise ‘hayır'dan yana olacağını ortaya koydu.

Kararsızların oranının yüzde 10,7 olarak belirtildiği araştırmada, seçmenlerin yüzde 4,1'in oyunu kullanmayacağı, yüzde 2,4'ünün ise beyaz oy atacağı belirlendi.

Önceki anketler

Alco Enstitüsü'nün cuma günü yayınlanan anketine göre ise, 'evet' diyecekler % 44,8, 'hayır' diyecekler % 43,4 olarak görünüyordu. Ankete göre halkın % 11,8'i halen kararsızdı. Anket şirketi hata paylarının ise % 3,1 olduğunu belirtiyordu.

Yunan Mega Tv için bir anket yapan Poll GPO araştırma şirketinin verilerine göre de 'evet' yüzde 47,1, 'hayır' yüzde 43,2 çıkmıştı. 'Evet' diyeceğini belirtenlerin 'hayır' diyeceğini belirtenlerden yaklaşık 4 puan fazla olduğu ankette % 10 ise kararsızdı. Halkın % 60'ı ne olursa olsun AB'de kalmak istiyordu.

Borç taksidini ödeyememesi krizi tetikledi

IMF, Avrupa Merkez Bankası ve çeşitli Avrupa ülkelerine toplam 323 milyar Euro borcu olan Yunanistan, IMF'ye 30 Haziran'da ödemesi gereken 1,6 milyar euroluk taksiti ödemedi. Ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkması gündeme geldi.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, kreditörlerin koşullarını şartlı olarak kabul ettikleri yönündeki mektubu nedeniyle Euro Bölgesi Maliye Bakanları ile telekonferans toplantısı yapmıştı.

Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan'ın son çözüm hamlesini “not etmekle” yetinmiş ve referanduma kadar Yunanistan'la müzakere etmeyeceklerini belirtmişti. Dijsselbloem, "Referandumu bekleyeceğiz ve sonucunu dikkate alacağız" demiş yani Yunanistan'ın son dakika çabasına olumsuz yanıt vermişti.

Avrupa İstikrar Fonu, Yunanistan'ın resmi olarak temerrüde düştüğünü cuma günü açıklamıştı.