Sosyal medya, Dünya'da değil, komşu gezegenimiz Mars'ta çekilmiş bir fotoğrafıyla çalkalanıyor.
Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibaren dördüncü gezegeni olan ve ‘Kızıl gezegen' olarak bilinen Mars'ta çekilen bir uydu görüntüsü bilim insanlarını şaşırttı.
NASA'nın Mars Reconnaissance Orbiter uydusu, geçen 12 Aralık'ta Mars yüzeyinde ayının yüzüne benzeyen görüntü çekti.
Uydu tarafından kaydedilen verilere göre kayalardaki ayının yüz görüntüsü, net bir şekilde ortaya çıkıyor.
Araştırmacılar, 'ayı' yüzünün neyden yapıldığını kesin olarak söyleyemese de, kamerayı çalıştırmakla görevli Arizona Üniversitesi ekibi, uzaya bakan ayının büyük olasılıkla kraterlerden ve dairesel bir kırıktan oluştuğunu söyledi.
Ekip, ayının burnunun “V şeklinde çökme yapısına sahip bir tepe” olduğunu ve gözlerinin iki kraterden oluştuğunu yazdı.
Mars'ta çekilen 'ayı' görüntüsünü inceleyen Arizona Üniversitesi'ndeki bir görevli ise, "Bunun gerçek bir ayı yüzü olmadığı, hatta Mars'ın var olmayan zeki uzaylıları tarafından yapılmış ayı sanatı olmadığını tespit ettiğimize göre, nedir bu?" sorusunu gündeme getirerek, kayadaki ayı görüntüsü ile ilgili, "V şeklinde bir çökme yapısı (burun), iki krater (gözler) ve dairesel bir çatlak modeline (kafa) sahip bir tepe var" dedi.
Sosyal medyada krater gruplarının gerçekte neye benzediği tartışıldı. Bazıları görüntünün bir Angry Bird'e veya bir Shiba Inu'nun bir zamanlar popüler olan Doge memesine benzediğini söyledi.
Business Insider haber portalı ise, insan zihninin insanların gördüklerinde tanınabilir şekiller aramaya başladığını söyledi.
Örneğin 2019'da Mars Reconnaissance Orbiter, gezegende "Star Trek" logosunu gördü.
2011'de de Google Mars haritasında da Hindistan'ın ruhani lideri Mahatma Gandi'nin yüzünü gördüklerini söylediler.