Almanya'nın geçtiğimiz Mart ayında, Yemen çatışmasına katılan ülkelere silah ihracatını kısıtlayan koalisyon hükümeti anlaşmasına rağmen, şu ana kadar S. Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır Ürdün ve Kuveyt ile 208 silah anlaşmasını onayladığı ortaya çıktı. Almanya'yı silah satışı konusunda ikili davranmakla suçlayan Alman Oberhessische Presse gazetesinde çıkan bir yorumda, “Alman hükümeti elini kana buladı" denildi.
Marburg'da yayımlanan Oberhessische Presse gazetesinin yorum sütunlarında Almanya'nın silah ihracatı ve bunun etkileri var:
"Geçen on iki ayda 400 milyon euro değerinde Alman silah ve askeri teçhizatı Yemen'deki savaşa müdahil ülkelere satıldı. Bu silahların neye hizmet ettiğini tahmin etmek oldukça kolay. Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon Yemen'de okulları ve hastaneleri bombalıyor, sivilleri ve çocukları öldürüyor. Acil ihtiyaç duyulan yardım malzemeleri ve ilaçların önünü kesiyor. Alman hükümeti elini kana buladı."
ALMANYA SİLAH İHRACATINI
DURDURMA KARARINA RAĞMEN
SİLAH SATIŞINI SÜRDÜRÜYOR
Öte yandan Suudi Arabistan'a yönelik silah ihracatını durdurma kararını 6 ay daha uzattığını açıklayan Almanya'nın geçtiğimiz Mart ayında Yemeni çatışmasına katılan ülkelere silah ihracatını kısıtlayan koalisyon hükümeti anlaşmasına rağmen, şu ana kadar Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Mısır Ürdün ve Kuveyt ile 208 silah anlaşmasını onayladığı ortaya çıktı.
Alman haber ajansı DPA 'ya göre, Suudi Arabistan ile yapılan silah anlaşmaları, Merken Başbakanlığı'ndaki hükümetin 255 milyon Avro (286 milyon $) değerinde 10 izin verdiği ve ardından BAE ile 57 milyon Avro (64 milyon dolar) tutarında bir düzine savunma sözleşmesi imzaladığı listenin başında yer aldı.
MUHALEFET PARTİLERDEN
SİLAH SATIŞINA TEPKİ
Muhalefet partileri, Şansölye Angela Merkel ve koalisyon ortağı Sosyal Demokratları silah anlaşmaları nedeniyle ağır eleştirerek,
“Federal hükümet, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki savaş suçlarına yardım etmeyi bırakmalı” dediler.
Sol Parti de Twitter'dan yaptığı açıklamada, “Diktatörlerle, ne Suudi Arabistan ile ne de Yemen savaşında yakın müttefiki olan BAE ile daha fazla silah anlaşması yapılmamalı” diyerek Merkel hükümetini uyardı.
YEMEN'İN ALT YAPISI TAHRİP EDİLDİ
Yemen'de, Şii Husi isyancılarının başkent Sana da dahil olmak üzere ülkenin çoğunu ele geçirdiği 2014 yılından bu yana şiddetli çatışmalar sürüyor.
Çatışma, Suudi Arabistan ve Sünni-Arap müttefiklerinin 2015 yılında, Husilerin kazandıkları yerleri geri almayı amaçlayan yıkıcı bir hava saldırısı başlatmasıyla tırmandı.
Devam eden savaş, Yemen'in su ve temizlik sistemleri de dahil olmak üzere birçok altyapısını tahrip etti. Binlerce kişi hayatını kaybederken, çok sayıda insan da açlık tehlikesiyle karşı karşıya. BM, Yemen'deki durumu “modern zamanların en kötü insani felaketlerinden” biri olarak nitelendirdi.