Merkel: Toplantıya katılmamak Can Dündar'ın kendi kararı
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştükten sonra yaptığı ortak basın toplantısında konuştu. Ekim ayında Suriye konusunda 4'lü zirve zürve düzenlemeyi düşündüklerini söyleyen Merkel Türkiye ile basın özgürlüğü ve hukuk konularında fikir ayrılıkları olduğunu belirtti.

Oluşturma Tarihi: 2018-09-28 14:39:04

Güncelleme Tarihi: 2018-09-28 14:39:04

Merkel'in açıklamasından satır başları şöyle:

— Göç konusunu ele aldık. Türkiye olağanüstü yüksek bir performans sergilemektedir. Suriye'den gelen 3 milyon kadar mülteciye ev sahipliği yapmaktadır. İdlib konusunu ele aldık. Orada kırılgan bir durum var. Rusya, Türkiye ve Fransız devlet başkanlarıyla birlikte ben de bir araya gelerek ekim ayının ortalarında dörtlü zirve düşünüyoruz. Belli yükümlülüklerimiz var. AB'nin özellikle mülteci projeleri için kaynakların bürokratik olmayan şekilde akmasını sağlamak istiyoruz. Terörle mücadele konusunda işbirliğimizi daha da iyileştirmek istiyoruz.

'CAMİLERE YÖNELİK SALDIRILAR KABUL EDİLEMEZ'

— İnsanların tüm çıkarlarını koruduğumuzu, ayrımcılığa uğramadan burada barışçıl bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yaptığımızı söyledim. Elbette camilere yönelik saldırılar kabul edilemez. Camilere karşı saldırılara tavır almaktayız. Yabancı düşmanı saldırının 25. yıl dönümünde kendim de orada bulundum. Biz kesinlikle her türlü güvenlik önlemini alarak güven ortamını daha da sağlamlaştırmak istemekteyiz.

'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VE HUKUK KONUSUNDA FİKİR AYRILIKLARI VAR'

— Son yıllarda malum bazı köklü karşıtlıklar olmuştur. Farklı görüşmelerimiz olmuştur. Basın özgürlüğü, hukuk gibi konular olmuştur. Son derece somut durumların da çözüme ulaşması bizi mutlu etti. Halen Alman vatandaşı olarak tutuklu olan bir takım insanlar var. Bu konuda da bir çözüm bulunması için katkıda bulunmaya çalışıyorum. Yarın tekrar görüşmemiz olacak. Bu konuları da ele alacağız. Almanya olarak istikrarlı bir Türkiye olsun istemekteyiz.

— İçişleri bakanlarının işbirliğini tekrar canlandırmak istiyoruz. Dışişleri bakanlarının son derece iyi işbirliği bulunmaktadır. Türkiye'deki Alman okullarıyla ilgili olmaktadır. Almanya'da yaşayan Türkler açısından imkanların sunulması gerekmektedir. Karşılıklı iyi ilişkileri biz de arzulamaktayız. Sadece Alman vatandaşı olan insanların bazı insanların tutuklu olmaları değil sadece, belli konularda farklı görüşlerimiz olabiliyor. Ama karşılıklı konuşarak ele almamız gerekiyor. Ben kesinlikle görüşülmesi, konuşulması taraftarıyım. Yarınki görüşmeyi de sevinerek beklediğimi söylemek istiyorum.

 

'FETÖ KONUSUNDA DAHA ÇOK NESNEL BULGUYA VE KANITA İHTİYACIMIZ VAR'

— (FETÖ ve PKK sorusu) 15 Temmuz darbe girişimini kınıyoruz, daha önce de söyledim, asla kabul edilemez. Gülen hareketinin, PKK gibi (terör örgütü) olarak sınıflandırılabilmesi için daha fazla bilgiye ihtiyacımız var. PKK, Almanya'da yasaklanmıştır. Bugün ayrıntıları ele almadık ama daha önce ele almıştık. FETÖ konusunda Türkiye'nin tabii ki savlarını ciddiye alıyoruz ama daha çok nesnel bulguya ve kanıta ihtiyacımız var. Almanya'da da aranan kişiler var.

— ("Tutuklu Almanlar ne zaman tahliye edilecek?) sorusu: "Bu konuları ele alıyoruz. Uzun görüşmeler oluyor. Enver Altaylı'nın tutukluluğu işimizi zorlaştırıyor.

'TOPLANTIYA KATILMAMAK CAN DÜNDAR'IN KENDİ KARARI'

(Gazeteci Can Dündar'ın basın toplantısına katılmama kararı)

— Adli yardımlaşma ile ilgili konuları tek tek ele almak istemiyorum. Dündar  toplantıya katılmama kararını kendisi  vermiştir. Yanlış anlaşılma olmasın, akredistasyon için hukuki zemin vardır. Eşitlik açısından bu hak tanınmıştır. Can Dündar'ın kendisi katılmama kararı verdi. Kendisi hakkında benim ve Erdoğan arasında farklı görüşler olduğunu teyit edebilirim.