AA'nın haberine göre, Tunus'un eski cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Merzuki, Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'ye, "Tunus'a Suriyeli sığınmacı kabul edilsin" çağrısı yaptı.
Merzuki, Suriye'deki iç savaş ve gündemdeki sığınmacılar krizine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Suriyeli sığınmacılar konusunda yaşanan krizin ele alınması için Arap Birliği'nin acil toplanması gerektiğini belirten Merzuki, "Başta Türk hükümeti ve halkı olmak üzere, Suriyelileri kabul eden diğer Avrupa ülkelerine şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Merzuki, yaşanan bu insani krizde hissettiği minnettarlık ile üzüntünün birbirine karıştığını dile getirerek, Arap ülkelerinin sergilediği tutumdan dolayı ise utanç duyduğunu ifade etti.
"Suriye halkı Arap, Avrupalı değil"
Arap ülkelerinin yaşanan felaketi sadece izlemekle yetindiğini savunan Merzuki, "Sanki Suriye bir Arap ülkesi değil" diyerek şunları kaydetti:
"Beşşar Esed ile siyasi çözüm konusunda farklı düşünüyor olabiliriz. Ancak konu kadın, çocuk ve yaşlı, evlerini terk etmek zorunda kalan yüz binlerce insan olunca devletin yapması gereken bu sığınmacıları kabul etmesidir. Bu insanlar Arap halkı, Avrupa halkı değil. Tunus 2011'de 2 milyon Libyalıyı kabul etti, ekonomisi çökmedi. 10 bin ila 20 bin Suriyeli sığınmacıyı da kabul edebilir ve bu durum ekonomisine zarar vermez."
Suriyeli sığınmacıların yaşanan halk hareketleri nedeniyle bazı Arap ülkelerine gitmek istemediklerine ilişkin iddiaları yalanlayan Merzuki, "Suriyeliler Avrupaya gidiyor çünkü Arap ülkeleri tarafından kabul edilmeyeceklerini biliyor" diye konuştu.
Merzuki, Rusya'nın Esed rejimine verdiği desteği ise "Rusya şu anda, iktidarı için halkının dörtte üçünü kurban etmeye hazır bir diktatörün kurtarılması amacıyla tüm ağırlığını koymuş durumda" sözleriyle değerlendirdi.
Suriye'de savaşan Tunusluların ülkeye geri dönmesi nedeniyle "Suriye rejimiyle ilişkilere yeniden başlanması" konusuna dair Merzuki, şunları söyledi:
"İki ülke arasında diplomatik ilişkiler kesildiğinde bu, adalet, özgürlük ve onur üzerine bina edilen Tunus devriminden dolayı ilkesel bir tutumdu. Halkını öldüren bir suçluyla empati yapmak mümkün değil. Bu kararla Suriye'de yaşayan 3 veya 4 bin Tunuslunun gözden çıkarıldığı yönündeki iddiaların doğruluk payı yok. Çünkü Şam'dan sadece 100 kilometre uzakta Beyrut'ta bir konsolosluğumuz var. Onlar için herhangi bir endişe yok."
"Türkiye ziyaretimde Tunuslular, Suriye'ye geçmesin diye yardım istedim"
Merzuki, kendisine yöneltilen "Tunusluların Suriyeye gitmesi konusunda kolaylık sağladı" şeklindeki suçlamaları net bir dille yalanlayarak, "Bu kesinlikle yalan. Gerçek bunun tam aksi. Türkiye ziyaretimde, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ele aldığım ilk konu, Tunusluların Suriye'ye geçmesinin engellenmesi meselesinde onlardan yardım istemekti. İki ülke arasında bu konuda iş birliği vardı" şeklinde konuştu.
Suriye'de savaşan Tunuslulardan bir kısmının pişman olduğu ve ülkeye dönmek istediği şeklinde duyumlar aldıklarını aktaran Merzuki, eğer bu doğruysa eli kana bulaşmamış ve kandırılmış kişiler için kapıların açılması gerektiğini kaydetti.
Ancak temkinli davranılması gerektiğine dikkati çeken Merzuki, "Çünkü bu insanların terörist olması ve Tunus ulusal güvenliğini tehdit etmesi gibi önemli bir tehlike var" dedi.
"Suriye krizi, Arap Birliğinin eski siyasi sistemini iflas ettirdi"
Suriyeli sığınmacılar konusunda Arap Birliğini acil toplantıya davet eden Merzuki, bu düzeyde bir toplantının mümkün olmaması durumunda ise en azından birliğin içişleri ve sağlık bakanları arasında bir koordinasyonun kurulması gerektiğini ifade etti.
"Neden kriz bu derece tehlikeli boyutlara ulaşmışken Arap liderleri bir araya gelmiyor" diyen Merzuki, bu durumun Arap Birliği'nin başarısızlığının delili olduğunu vurgulayarak, "Suriye krizi, Arap Birliğinin eski siyasi sistemini iflas ettirdi, sonunu hazırlayacak" görüşünü dile getirdi.