Meşal: Ürdün, Yüzyılın Anlaşması’nı kabul etmesi için açlığa ve yaptırımlara maruz bırakılıyor
Hamas eski siyasi birim başkanı Halid Meşal, Ürdün’ün, “Yüzyılın Anlaşması” planını kabul etmesi için yaptırımlara ve açlığa, bir tür kuşatmaya maruz bırakılıyor” dedi. Meşal, Kral II. Abdullah'ı, baskılara direndiği için de övdü.

Oluşturma Tarihi: 2019-04-30 13:11:15

Güncelleme Tarihi: 2019-04-30 13:11:15

İsrail ile Filistin arasındaki ihtilafı çözmek için ABD Başkanı Trump tarafından hazırlatılan, “Yüzyılın Anlaşması” planına tepkiler sürüyor.

Hamas eski siyasi birim başkanı Halid Meşal, Ürdün'ün, “Yüzyılın Anlaşması” planını kabul etmesi için yaptırımlara ve açlığa, bir tür kuşatmaya maruz bırakılıyor” dedi.

‘ÜRDÜN GERÇEK BİR
TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYA'

Meşal, Türkiye'de düzenlenen "Afro-Asya" forumundaki seminerde Ürdün'ün "söz konusu anlaşmada hedeflenen taraflardan birinin gerçek bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu" söyledi.

Hamas'ın eski lideri Meşal, ABD Başkanı Trump'ın damadı Kushner'e hazırlattığı “Yüzyılın Anlaşma” planının , Ürdün Krallığı'nın topraklarını Yahudi yerleşimcilere açılmasının ve Amman yönetiminin El Aksa Camii üzerindeki koruyucu rolününün kaldırılmasının hedeflendiğini söyledi.

MEŞAL'DEN, KRAL II.
ABDULLAH'A ÖVGÜ

Meşal, Ürdün Kralı II. Abdullah ve Ürdün halkının işgal altındaki Kudüs meselesi konusundaki tutumuna övgüde bulunarak; Arap ve İslam ülkelerine,  'Yüzyılın Anlaşması'na karşı çıkan Amman yönetimine destek verilmesi çağrısında bulundu.

KRAL II. ABDULLAH BASKI VE
ŞANTAJLARI DOĞRULAMIŞTI

Ürdün Kralı II. Abdullah ise, geçen hafta yaptığı açıklamada, ekonomik kriz altındaki ülkesinin şantaj yapıldığını, ABD'nin işgal altındaki Kudüs şehrini "İsrail" in başkenti olarak görme kararını onaylamasını isteyen mesajlar aldığını söylemişti.
Kral Abdullah başkent Amman'daki El-Hüseyniye Sarayı'nda meclisteki Reform Koalisyonu milletvekilleriyle bir araya geldiği toplantıda da Kudüs ve Filistin konusundaki tutumlarında herhangi bir değişiklik olmadığını belirtere; başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırları dahilinde bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını içeren iki devletli çözümün dışında herhangi çözüm bulunmadığını söylemişti.
Ürdün Kralı ayrıca ülkesine Kudüs ve Filistin davasındaki duruşu nedeniyle baskı uygulanmasını kabul etmeyeceğini belirtmişti.

Ürdünlü eski milletvekili olan Hind el Fayez de yaptığı açıklamada, Ürdün Kralı II. Abdullah'ın Kuveyt dışındaki Körfez ülkelerinden anlaşmayı kabul etmesi için yoğun baskı altında olduğunu ancak; Ürdün halkının hiçbir tavizi kabul etmeyeceğini belirtmişti.

Son zamanlarda Ürdün basınında çıkan haberlerde ABD'nin, "Yüzyılın Anlaşmasını" kabul etmesi için Ürdün'e baskı uyguladığı yönünde iddialar yer alıyor.

İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış antlaşması uyarınca, Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki vakıflar, Ürdün Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

‘YÜZYILIN ANLAŞMASI' PLANI

Ramazan ayından sonra açıklanması beklenen planın, Kudüs'ün tamamının İsrail'e bırakılması ve Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine maddeler içerdiği de belirtiliyor.

İsrail tarafından yerlerinden edilen 6 milyona yakın Filistinli mültecinin geri dönüş hakkı konusuna yer verilmediği dile getirilen planda, Filistin tarafına birtakım maddi yardımlar ile Kudüs'ün kenar mahallelerinden birinin başkent olarak önerildiği ifade ediliyor.